225 g celozrnnej pšeničnej múky, 1 balíček sušeného droždia, 120 ml suchého bieleho vína, 100 ml chuťovo neutrálneho oleja, 75 g goudy, 3 sušené paradajky, hrsť vlašských orechov, 75 g zelených olív, 100 g papriky, 5 vajec, 1/2 čajovej lyžičky soli, tuk na vymazanie formy
Doba prípravy: 3 hodiny (z toho 40 minút práce)
Múku a droždie zmiešame. Vmiešame víno a olej. Cesto necháme prikryté pol hodiny odležať na teplom mieste.
Syr nastrúhame na jemno. Orechy nahrubo nasekáme. Paradajky a olivy tiež nakrájame nadrobno.
Papriku umyjeme, očistíme a nakrájame ju na kocky. Do cesta postupne pridávame vajcia a soľ, potom vmiešame syr, orechy, paradajky, olivy a papriku.
Formu vymastíme. Cesto naplníme do formy a necháme 45 minút kysnúť. Rúru predhrejeme na 190°C. Koláč pečieme v rúre na spodnej priečke pri teplote 160°C asi 60 minút do zlatista. Niekoľko minút necháme uležať. Potom vyberieme z formy a necháme vychladnúť. Výborne chutí so šalátom.