8 malých portobello hríbov
175 g tortilla chipsov
150 g uvarenej čiernej fazule
115 g vegánskej mozzarelly, nastrúhanej
2 polievkové lyžice nahrubo nasekanej čerstvej petržlenovej alebo koriandrovej vňate
1 čajová lyžička soli
3 polievkové lyžice ryžovej múky
2 lyžičky sójovej múky rozmiešané v troške vody (alebo iná náhrada za vajíčka)
4 polievkové lyžice olivového oleja
Rúru predhrejeme na 200°C. Plech vyložíme papierom na pečenie.
Z hríbov odstránime nožičky (tie použijeme v inom jedle) a položíme ich na pripravený plech. Pečieme, pričom ich každých 5 minút otáčame, asi 15 – 20 minút do mäkka. Hríby necháme vychladnúť.
Teplotu v rúre znížime na 180°C.
Tortilla chipsy dáme do mixéra, rozmixujeme ich na omrvinky a preložíme do plytkej misky. Do mixéra dáme čiernu fazuľu, mozzarellu, vňať a 1/2 čajovej lyžičky soli a rozmixujeme do kašovita.
Dve kopcovité polievkové lyžice fazuľovej zmesi dáme do jedného portobella a zakryjeme ho druhým. Takto urobíme 4 burgre.
V plytkej miske zmiešame múku so zvyšnou 1/2 lyžičkou soli. Náhradu za vajíčka dáme do ďalšej plytkej misky. Každý burger obalíme v múke, potom ho namočíme do “vajíčkovej” zmesi a nakoniec ho obalíme v tortillovej strúhanke.
V panvici zohrejeme na strednej teplote olej a keď je horúci, vložíme doňho burgre a opekáme z oboch strán do zlatista, asi 6 až 10 minút. Potom ich preložíme do rúry a pečieme ich ďalších 10 až 12 minút.
Burgre podávame na veľkých mäkkých žemliach s pico de gallo a čerstvým avokádom.