Mrkvová polievka s petržlenovou nátierkou

mrkvova polievka s petrzlenovou natierkouNa 4 porcie:

1 polievková lyžica sezamového oleja

3 polievkové lyžice nadrobno nakrájanej šalotky

2 strúčiky cesnaku, prelisované

3 a 1/2 šálky (450 g) nakrájanej mrkvy

1 polievková lyžica mletej rímskej rasce (kumínu)

1 čajová lyžička hrubozrnnej morskej soli

3 šálky vody

4 kopcovité lyžice petržlenovej nátierky (recept nižšie)

Vo veľkom hrnci zmiešame olej, šalotku, cesnak a mrkvu. Na strednej teplote opekáme 6 minút za častého miešania. Vmiešame rímsku rascu a soľ a varíme asi 1 minútu do voňava.

Prilejeme vodu a privedieme ju k varu. Hrniec zakryjeme a varíme 20 až 30 minút, kým nebude mrkva mäkká.

Polievku ponorným mixérom rozmixujeme dohladka, rozdelíme ju do misiek a do každej pridáme za lyžicu nátierky.

Petržlenová nátierka:

na asi 2 šálky:

2/3 šálky (100 g) pražených solených slnečnicových semienok

1/4 šálky extra panenského olivového oleja

kôra a šťava z 1 malého citrónu

2 strúčiky cesnaku, prelisované

1 šálka (60 g) čerstvej kučeravej petržlenovej vňate

1 konzerva (400 g) cíceru, prepláchnutá a precedená

soľ a čierne korenie podľa chuti

Slnečnicové semienka dáme do mixéru a rozmixujeme najemno.

Pridáme olej, citrónovú kôru a šťavu, cesnak, petržlenovú vňať, cícer, soľ a korenie a rozmixujeme ich úplne dohladka.

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s