Syrová omáčka:
1 šálka zeleninového vývaru
2 polievkové lyžice rastlinného masla
1/4 šálky lahôdkového droždia
1/4 šálky jemne mletých kešu orechov
1/2 šálky rastlinnej kyslej smotany
soľ a čierne korenie
Praženica:
280 g pevného tofu, zbaveného prebytočnej tekutiny
2 polievkové lyžice lahôdkového droždia
1/2 čajovej lyžičky cesnakového prášku
1/2 čajovej lyžičky cibuľového prášku
1/4 čajovej lyžičky kurkumy
1/4 čajovej lyžičky himalájskej soli
morská soľ a čierne korenie
2 polievkové lyžice rastlinného oleja
nasekaná jarná cibuľka na posypanie
Slanina:
1 šálka sójového granulátu
1 šálka zeleninového vývaru
3 polievkové lyžice tekutého dymu
1/2 šálky pšeničného lepku
2 polievkové lyžice arrowroot prášku alebo iného škrobu
1/2 čajovej lyžičky mletej papriky
1 a 1/2 čajovej lyžičky morskej soli
1/4 čajovej lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
1/2 šálky vody
1/4 šálky repkového oleja
2 polievkové lyžice javorového sirupu
1 polievková lyžica sezamového oleja
Omáčka:
V panvici na strednej teplote privedieme do varu zeleninový vývar s maslom. Znížime teplotu a vmiešame lahôdkové droždie, kešu a kyslú smotanu. Miešame, kým nám zmes nezhustne. Ochutíme soľou a korením. Do podávania udržiavame teplé.
Praženica:
Do stredne veľkej misky rozdrobíme tofu a pridáme všetky korenia. Poriadne premiešame.
Na strednej teplote zohrejeme v panvici olej. Pridáme tofu zmes a opekáme asi 5 minút za stáleho miešania.
Slanina:
Sójový granulát zmiešame v miske s vývarom a tekutým dymom, zakryjeme plastovou fóliou a dáme na najvyššiu teplotu na 5 minút do mikrovlnky. ALEBO Sóju v miske zmiešame s tekutým dymom. Vývar privedieme do varu, zalejeme ním sóju, zamiešame, zakryjeme a necháme 10 minút stáť.
Sóju zmiešame v mixéri so pšeničným lepkom, škrobom, paprikou, soľou, korením, vodou, 1/4 šálkou repkového oleja, javorovým sirupom a sezamovým olejom a mixujeme, kým nám nevznikne hladké cesto. Ak je cesto príliš vlhké, pridáme trochu múky. Cesto necháme odpočívať 20 minút.
Z cesta za hrsť odtrhneme a na pracovnej ploche vyvaľkáme na hrúbku 1,5 mm.
Do panvice nalejeme trošku oleja a na vysokej teplote zohrejeme. Kým sa olej zohrieva, narežeme cesto na pásiky široké asi 2,5 cm a dlhé asi 15 cm.
Pásiky vložíme do horúceho oleja a pražíme asi 15 – 20 sekúnd do chrumkava. Otočíme a opražíme aj z druhej strany. Preložíme na tanier vystlaný papierovými utierkami.
Tofu rozdelíme do dvoch misiek a prelejeme omáčkou. Podávame so “slaninou” a zemiakovými plackami alebo kroketami, posypané jarnou cibuľkou.