Sýte raňajky

hearty breakfast bowlPre 2 hladné osoby:

Syrová omáčka:

1 šálka zeleninového vývaru

2 polievkové lyžice rastlinného masla

1/4 šálky lahôdkového droždia

1/4 šálky jemne mletých kešu orechov

1/2 šálky rastlinnej kyslej smotany

soľ a čierne korenie

Praženica:

280 g pevného tofu, zbaveného prebytočnej tekutiny

2 polievkové lyžice lahôdkového droždia

1/2 čajovej lyžičky cesnakového prášku

1/2 čajovej lyžičky cibuľového prášku

1/4 čajovej lyžičky kurkumy

1/4 čajovej lyžičky himalájskej soli

morská soľ a čierne korenie

2 polievkové lyžice rastlinného oleja

nasekaná jarná cibuľka na posypanie

Slanina:

1 šálka sójového granulátu

1 šálka zeleninového vývaru

3 polievkové lyžice tekutého dymu

1/2 šálky pšeničného lepku

2 polievkové lyžice arrowroot prášku alebo iného škrobu

1/2 čajovej lyžičky mletej papriky

1 a 1/2 čajovej lyžičky morskej soli

1/4 čajovej lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia

1/2 šálky vody

1/4 šálky repkového oleja

2 polievkové lyžice javorového sirupu

1 polievková lyžica sezamového oleja

Omáčka:

V panvici na strednej teplote privedieme do varu zeleninový vývar s maslom. Znížime teplotu a vmiešame lahôdkové droždie, kešu a kyslú smotanu. Miešame, kým nám zmes nezhustne. Ochutíme soľou a korením. Do podávania udržiavame teplé.

Praženica:

Do stredne veľkej misky rozdrobíme tofu a pridáme všetky korenia. Poriadne premiešame.

Na strednej teplote zohrejeme v panvici olej. Pridáme tofu zmes a opekáme asi 5 minút za stáleho miešania.

Slanina:

Sójový granulát zmiešame v miske s vývarom a tekutým dymom, zakryjeme plastovou fóliou a dáme na najvyššiu teplotu na 5 minút do mikrovlnky. ALEBO Sóju v miske zmiešame s tekutým dymom. Vývar privedieme do varu, zalejeme ním sóju, zamiešame, zakryjeme a necháme 10 minút stáť.

Sóju zmiešame v mixéri so pšeničným lepkom, škrobom, paprikou, soľou, korením, vodou, 1/4 šálkou repkového oleja, javorovým sirupom a sezamovým olejom a mixujeme, kým nám nevznikne hladké cesto. Ak je cesto príliš vlhké, pridáme trochu múky. Cesto necháme odpočívať 20 minút.

Z cesta za hrsť odtrhneme a na pracovnej ploche vyvaľkáme na hrúbku 1,5 mm.

Do panvice nalejeme trošku oleja a na vysokej teplote zohrejeme. Kým sa olej zohrieva, narežeme cesto na pásiky široké asi 2,5 cm a dlhé asi 15 cm.

Pásiky vložíme do horúceho oleja a pražíme asi 15 – 20 sekúnd do chrumkava. Otočíme a opražíme aj z druhej strany. Preložíme na tanier vystlaný papierovými utierkami.

Tofu rozdelíme do dvoch misiek a prelejeme omáčkou. Podávame so “slaninou” a zemiakovými plackami alebo kroketami, posypané jarnou cibuľkou.

Pridaj komentár