4 malé zemiaky – ošúpané, 1 červená cibuľa, 2 mrkvy, 2 paštrnáky, 8 strúčikov cesnaku – neošúpaných, 4 vetvičky tymianu, 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
Na petržlenové pesto:
75 g blanšírovaných mandlí, veľký zväzok petržlenovej vňate, 2 strúčiky cesnaku nakrájané na tenko, 150 ml extra panenského olivového oleja, 2 polievkové lyžice strúhaného syru, soľ a čierne korenie
Čas prípravy: 15 minút Čas varenia: 50 minút
Zemiaky a cibuľu nakrájame na mesiačiky, mrkvy a paštrnáky na štvrtiny. Zeleninu dáme na plech na pečenie vystlaný papierom na pečenie. Pridáme strúčiky cesnaku, tymian, olej, soľ a korenie a dobre zamiešame tak, aby bola všetka zelenina obalená. Pečieme v rúre predhriatej na 220°C asi 50 minút, pokiaľ zelenina nezhnedne, pričom v polovičke pečenia ju premiešame.
Medzitým si urobíme pesto. Zohrejeme panvicu s hrubým dnom do horúca, pridáme mandle a opekáme ich na strednej teplote za stáleho miešania asi 3-4 minúty, pokiaľ nezhnednú. Preložíme do misky a necháme vychladnúť.
Mandle dáme do mixéra, pridáme petržlenovú vňať, cesnak, soľ a korenie a rozmixujeme. Dáme do misky, vmiešame olej a syr.
Pečenú zeleninu podávame s pestom.