Petržlenové pesto a pečená zelenina

Prísady pre 4 osoby:

4 malé zemiaky – ošúpané, 1 červená cibuľa, 2 mrkvy, 2 paštrnáky, 8 strúčikov cesnaku – neošúpaných, 4 vetvičky tymianu, 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja

Na petržlenové pesto:

75 g blanšírovaných mandlí, veľký zväzok petržlenovej vňate, 2 strúčiky cesnaku nakrájané na tenko, 150 ml extra panenského olivového oleja, 2 polievkové lyžice strúhaného syru, soľ a čierne korenie

Čas prípravy: 15 minút                 Čas varenia: 50 minút

Zemiaky a cibuľu nakrájame na mesiačiky, mrkvy a paštrnáky na štvrtiny. Zeleninu dáme na plech na pečenie vystlaný papierom na pečenie. Pridáme strúčiky cesnaku, tymian, olej, soľ a korenie a dobre zamiešame tak, aby bola všetka zelenina obalená. Pečieme v rúre predhriatej na 220°C asi 50 minút, pokiaľ zelenina nezhnedne, pričom v polovičke pečenia ju premiešame.

Medzitým si urobíme pesto. Zohrejeme panvicu s hrubým dnom do horúca, pridáme mandle a opekáme ich na strednej teplote za stáleho miešania asi 3-4 minúty, pokiaľ nezhnednú. Preložíme do misky a necháme vychladnúť.

Mandle dáme do mixéra, pridáme petržlenovú vňať, cesnak, soľ a korenie a rozmixujeme. Dáme do misky, vmiešame olej a syr.

Pečenú zeleninu podávame s pestom.

Pridaj komentár