240 g celozrnných cestovín
450 g brokolice, rozdelenej na ružičky, stonka nasekaná na 1 cm kúsky
Ľahká syrová omáčka:
3/4 šálky lahôdkového droždia
1/4 šálky polohrubej múky
2 čajové lyžičky sušeného mletého cesnaku
2 čajové lyžičky cibuľových vločiek
1/4 čajovej lyžičky soli
1/8 čajovej lyžičky mletej kurkumy
2 polievkové lyžice zeleninového vývaru v prášku
2 šálky vody
1 čajová lyžička žltej horčice
Vo veľkom hrnci privedieme do varu vodu na cestoviny a uvaríme ich podľa návodu na obale. Asi 5 minút predtým, ako majú byť cestoviny uvarené, pridáme do hrnca brokolicu.
Medzitým si pripravíme omáčku. V miske zmiešame droždie, múku, cesnak, cibuľu, soľ, kurkumu a vývar v prášku. Prilejeme vodu a vidličkou všetko poriadne premiešame tak, aby v omáčke neboli hrudky. Keď je zmes hladká, vlejeme ju do hrnca. Na strednej teplote ju varíme za častého miešania asi 5 minút. Keď začne zmes vrieť, znížime teplotu na nízku. Omáčka by mala zhustnúť. Za stáleho miešania varíme ďalších 5 minút, kým nedosiahne konzistenciu rozpusteného syru. Vmiešame horčicu a dosolíme podľa chuti.
Uvarené cestoviny a brokolicu precedíme a vrátime do hrnca. Vlejeme omáčku a poriadne premiešame. Ihneď podávame.