Korenistý marocký mrkvový šalát s bulgurovým pilafom

spicy moroccan carrot salad with pilafPre 4 osoby:

Šalát:

1 kg mrkvy

80 ml olivového oleja, plus na pokvapkanie

1 stredne veľká cibuľa, nakrájaná nadrobno

1 čajová lyžička hnedého trstinového cukru

3 strúčiky cesnaku, prelisované

1 jarná cibuľka, nakrájaná nadrobno

1/4 čajovej lyžičky mletého zázvoru

1/2 čajovej lyžičky mletého koriandru

3/4 čajovej lyžičky mletej škorice

1 čajová lyžička sladkej papriky

1 čajová lyžička mletého kumínu

1 polievková lyžica bieleho vínneho octu

1 polievková lyžica citrónovej šťavy

40 g nasekanej čerstvej petržlenovej alebo koriandrovej vňate

120 ml bieleho nesladeného sójového jogurtu

soľ

Mrkvu ošúpeme a nakrájame na hrubšie kolieska. Dáme ju do veľkého hrnca a zalejeme vodou, osolíme. Privedieme do varu, potom znížime teplotu a necháme variť asi 10 minút (mrkva by mala byť mäkká, ale ešte vždy chrumkavá). Mrkvu precedíme v sitku a necháme uschnúť.

Vo veľkom hrnci zohrejeme olej a na strednej teplote opekáme cibuľu 12 minút, kým nebude mäkká a trochu hnedá. K cibuli pridáme uvarenú mrkvu a všetky ostatné prísady, okrem vňate a jogurtu. Hrniec stiahneme z ohňa. Osolíme, zamiešame a necháme vychladnúť.

Pred podávaním vmiešame vňať, ochutnáme a dokoreníme podľa chuti. Podávame s kopčekom jogurt a kvapkou oleja.

Bulgurový pilaf:

2 stredne veľké cibule, nakrájané na tenké plátky

25 g rastlinného masla

1 polievková lyžica olivového oleja, plus na pokvapkanie

150 g bulguru

1/4 čajovej lyžičky mletej škorice

1/4 čajovej lyžičky mletého nového korenia

270 ml kvalitného zeleninového vývaru

100 g bieleho nesladeného sójového jogurtu

1 a 1/2 čajovej lyžičky citrónovej šťavy

1/2 strúčiku cesnaku, prelisovaného

30 g petržlenovej vňate, nakrájanej nadrobno (môže byť aj zmes petržlenovej, koriandrovej a mäty)

2 polievkové lyžice píniových orieškov

soľ a čierne korenie

Cibuľu, maslo a olivový olej dáme do veľkého hrnca s hrubým dnom a opekáme na strednej teplote, za občasného miešania, asi 15-20 minút, kým bude cibuľa mäkká a hnedá.

Medzitým namočíme bulgur na 5 minút do studenej vody. Precedíme ho a poriadne opláchneme pod prúdom studenej vody. Necháme odkvapkať v sitku.

Bulgur a korenia pridáme k cibuli, potom pridáme vývar a trochu soli a čierneho korenia. Poriadne zamiešame. Privedieme do varu, potom zakryjeme, znížime teplotu na minimálnu a necháme variť 5 minút. Potom hrniec odokryjeme a bulgur necháme 5 minút chladnúť.

Kým čakáme, zmiešame jogurt s citrónovou šťavou, cesnakom a trochou soli.

Do teplého pilafu vmiešame vňať. Ochutnáme a dokoreníme podľa chuti. Rozdelíme na taniere a na každú porciu dáme za veľkú lyžicu jogurtu. Posypeme píniovými orieškami a pokvapkáme trochou olivového oleja.

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s