1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja
1 veľká cibuľa, nakrájaná nadrobno
250 g jačmeňa
50 ml bieleho vína
1 liter horúceho zeleninového vývaru
1 polievková lyžica tapenády
1/2 malej hlávky brokolice, narezanej na malé ružičky
200 g mrazeného hrášku
malá hrsť rukoly
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
vegánsky parmezán
Olej zohrejeme vo veľkom hrnci na strednej teplote a cibuľu na ňom opečieme do mäkka. Vmiešame jačmeň a 1 minútu opekáme. Vlejeme víno a za stáleho miešame ho povaríme 2 minúty.
Postupne pridávame horúci vývar, pričom zakaždým jačmeň poriadne premiešame. Varíme a pridávame vývar, pokým nebude jačmeň mäkký (nemusíme miešať stále a možno nespotrebujeme celý vývar).
Vmiešame tapenádu, potom pridáme brokolicu a hrášok a varíme ďalšie 3 minúty. Okoreníme, potom vmiešame rukolu a podávame posypané vegánskym parmezánom.
Orechový parmezán:
1/2 šálky vlašských orechov
1/2 šálky lahôdkového droždia
1/2 šálky panko strúhanky (alebo obyčajnej)
1/2 čajovej lyžičky sušenej bazalky
1/4 až 1/2 čajovej lyžičky soli
Všetky prísady dáme do mixéra a rozmixujeme.