Slaný cheesecake

savory cheesecakeNa 1 formu:

1 šálka nesladeného sójového mlieka

1/4 šálky rastlinného masla, roztopeného

3 polievkové lyžice kukuričného škrobu

1/2 šálky konopno-mandľového parmezánu

1/2 šálky kukuričného chleba (recept nižšie)

400 g rastlinného krémového syru alebo 340 g rastlinného jogurtu (ak použijeme jogurt, zvýšime množstvo kukuričného škrobu na 1/4 šálky)

227 g extra pevného tofu, osušeného a rozmrveného

1 polievková lyžica cibuľového prášku

2 polievkové lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate

2 polievkové lyžice nasekanej čerstvej pažítky

2 strúčiky cesnaku, nasekané nadrobno

1/2 čajovej lyžičky jemnej morskej soli

1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia

1/8 čajovej lyžičky mletého muškátového oriešku

454 g mrazeného hrášku, rozmrazeného

V mixéri rozmixujeme sójové mlieko, maslo, kukuričný škrob a parmezán. Zmes dáme do litrovej sklenenej nádoby a mikrovlnke zohrievame na najvyššej teplote 2 minúty alebo kým nezhustne. Zamiešame ju vidličkou alebo ponorným mixérom, aby v nej neboli hrudky.

Rúru predhrejeme na 190°C. Okrúhlu formu s priemerom 23 cm zľahka vystriekame olejom v spreji.

Kukuričný chlieb v kuchynskom robote rozmixujeme na omrvinky. Ak je kukuričný chlieb príliš suchý, pridáme 1 až 2 polievkové lyžice olivového oleja. Zmes natlačíme na dno pripravenej formy.

Pečieme 10 minút alebo do zlatohneda. Cesto necháme vychladnúť. Teplotu v rúre znížime na 180°C.

V mixéri zmixujeme zmes zo sójového mlieka, krémový syr, tofu, cibuľový prášok, vňať, pažítku, cesnak, soľ, korenie a muškátový oriešok. Pridáme hrášok a premiešame. Zmes rovnomerne nalejeme na vychladnuté cesto.

Pečieme 45 minút alebo kým bude koláč zlatohnedý a pevný. Necháme ho vychladnúť a na noc ho dáme do chladničky. Pred podávaním ho môžme 10 minút popiecť na 180°C alebo ho podávať studený.

Kukuričný chlieb:

1 šálka nesladeného sójového mlieka

1/4 šálky rastlinného masla, roztopeného a vychladnutého, plus 1 polievková lyžica na formu

1/2 čajovej lyžičky jemnej morskej soli

1/4 šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate

1 polievková lyžica cibuľového prášku

1/2 šálky rastlinnej kyslej smotany alebo neochuteného sójového jogurtu

1/2 čajovej lyžičky čierneho korenia

2 strúčiky cesnaku, nasekané nadrobno

1 a 1/2 šálky múky

3/4 šálky kukuričnej múky

1 polievková lyžica prášku na pečenie

Rúru predhrejeme na 200°C. Kým sa rúra predhrieva, vložíme do nej 20 cm podlhovastú formu na pečenie.

Vo veľkej miske zmiešame mlieko, roztopené maslo, soľ, vňať, cibuľu, kyslú smotanu, korenie a cesnak. Na vrch preosejeme múku, kukuričnú múku a prášok na pečenie. Zamiešame.

Zvyšné maslo dáme do horúcej formy a rozotrieme ho. Cesto nalejeme do formy.

Pečieme 30 minút, vyberieme z formy a necháme vychladnúť.

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s