Sójové fašírky s údenou “syrovou” nátierkou

ultimate patty meltNa 4 kusy:

Na omáčku:

1/2 šálky vegánskej majonézy

1/2 čajovej lyžičky dijonskej horčice

1/2 čajovej lyžičky cesnakového prášku

1/2 čajovej lyžičky cibuľového prášku

čerstvo mleté čierne korenie

Na fašírky:

1 šálka sójového granulátu

1 šálka zeleninového vývaru

1 šálka pšeničného lepku

1/4 šálky lahôdkového droždia

1 polievková lyžica cesnakového prášku

1 polievková lyžica cibuľového prášku

1 čajová lyžička údenej mletej papriky

1/2 čajovej lyžičky čierneho korenia

2 polievkové lyžice sušenej pažítky

1/4 šálky omáčky na steaky

1/4 šálky kečupu

2 polievkové lyžice arašidového masla

1 polievková lyžica tekutého dymu

rastlinný olej na vyprážanie

8 plátkov chleba

rastlinné maslo

1 dávka receptu na údený syr (recept nižšie)

Omáčka: Všetky prísady zmiešame v malej miske a do použitia dáme do chladničky.

Fašírky: Sóju s vývarom dáme do misky, zakryjeme plastovou fóliou a dáme ohrievať na najvyššej teplote do mikrovlnky na 5-6 minút alebo ju zalejeme vriacim vývarom, zakryjeme a necháme namáčať 10 minút.

Medzitým zmiešame pšeničný lepok, lahôdkové droždie a suché koreniny.

Keď rehydrovaná sója trochu vychladne, zmiešame ju s omáčkou na steaky, kečupom, arašidovým maslom a tekutým dymom. Pridáme ju k lepkovej zmesi a rukami vymiešame lepkavé cesto. Necháme 15 minút odstáť.

Zo zmesi vytvarujeme 4 fašírky. Fašírky môžme opiecť buď v rúre alebo na panvici:

V rúre – fašírky dáme na plech vyložený papierom na pečenie, zvoľna zakryjeme alobalom a pečieme v rúre predhriatej na 180°C asi 15 minút. Potom fašírky otočíme, znovu zakryjeme a pečieme ďalších 15 minút.

Na panvici – fašírky opekáme v horúcom oleji na strednej teplote asi 5 až 7 minút z každej strany.

Plátky chleba natrieme trochou rastlinného masla a na panvici opečieme dochrumkava. Na polovicu plátkov natrieme majonézu a položíme na ne fašírky. Druhú polovicu chleba natrieme údeným syrom a chleby spojíme.

Údený syr:

smoky pub cheeseNa 1 a 1/2 šálky:

1 šálka zeleninového vývaru

2 polievkové lyžice tahini

2 až 4 polievkové lyžice lahôdkového droždia

1/4 čajovej lyžičky soli

1 čajová lyžička cibuľového prášku

1/2 čajovej lyžičky hnedého cukru

1 šálka ovsených vločiek

3 polievkové lyžice repkového alebo iného neutrálneho oleja

1 čajová lyžička tekutého dymu

V hrnci zmiešame vývar, tahini, droždie, soľ, cibuľový prášok a cukor a privedieme ich do varu. Vmiešame vločky, olej a tekutý dym. Stiahneme z ohňa, zakryjeme a necháme 10 až 15 minút odstáť.

Ponorným mixérom zmes rozmixujeme dohladka – mala byť mať konzistenciu arašidového masla.

 

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s