Pirôžky

pirozkyNa 12 kusov:

1 balenie hotového cesta na cestoviny

Na plnku:

400 g zemiakov

1 liter zeleninového vývaru

1 stredne veľká cibuľa

1 strúčik cesnaku

malá hrsť nasekaných vlašských orechov

3 polievkové lyžice slnečnicového oleja

300 g špenátu

štipka hnedého cukru

štipka strúhaného muškátového orieška

1 čajová lyžička soli

1/4 čajovej lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia

2 polievkové lyžice margarínu

Okrem toho:

2-3 cibule

5 polievkových lyžíc olivového oleja

3 polievkové lyžice posekanej pažítky

Zemiaky ošúpeme, pokrájame na kúsky a uvaríme domäkka v zeleninovom vývare. Cibuľu a cesnak ošúpeme, pokrájame nadrobno a spolu s vlašskými orechmi opražíme na oleji. Pridáme špenát, panvicu zakryjeme pokrievkou a varíme 2 minúty, kým špenátové listy nezvädnú. Potom zmes ochutíme cukrom, muškátovým orieškom, soľou a čiernym korením. Pridáme do nej margarín a ponorným mixérom ju rozmixujeme.

Cesto nakrájame na 24 štvorcov rovnakej veľkosti. Doprostred 12 štvorcov dáme po 1 až 2 polievkových lyžiciach plnky. Prikryjeme ich prázdnymi štvorcami a okraje dookola pevne spojíme zúbkami vidličky.

Vo veľkom hrnci privedieme do varu osolenú vodu, vložíme do nej naplnené cestoviny a pri nízkej teplote ich necháme 10 minút veľmi pomaly variť. Potom ich vyberieme dierkovanou naberačkou a dáme odkvapkať.

Zvyšnú cibuľu ošúpeme, pokrájame na kolieska, dáme do panvice s 3 lyžicami olivového oleja a pri strednej teplote opražíme dosklovita. Potom teplotu zvýšime na maximum a cibuľu opražíme do zlatohneda. V druhej panvici na zvyšnom olivovom oleji dochrumkava opražíme taštičky. Upravíme ich na taniere s opraženou cibuľou a podávame posypané posekanou pažítkou.

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s