2 polievkové lyžice arašidového oleja
400 g pevného tofu, osušeného, zbaveného prebytočnej tekutiny a rozmrveného
2 polievkové lyžice nasekanej šalotky
2 strúčiky cesnaku, nasekané nadrobno
1/2 čajovej lyžičky jemnej morskej soli
1 čajová lyžička mletej papriky
2 čajové lyžičky karí prášku
1 čajová lyžičky kurkumy
1 polievková lyžica lahôdkového droždia
8 plátkov vegánskej slaniny alebo údeného tempehu
4 avokádové žemle alebo kupované žemle
1/2 šálky krémovej syrovej omáčky (recept nižšie)
1/4 šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
Olej zohrejeme vo veľkej panvici na strednej teplote. Pridáme tofu, šalotku, cesnak a korenia a opekáme 10 minút za častého miešania, kým tofu nechytí farbu. Odložíme nabok.
Slaninu opečieme v panvici na strednej teplote dohneda, asi 5 minút. Odložíme nabok.
Žemle rozrežeme a opečieme. Každú natrieme 1 polievkovou lyžicou omáčky, obložíme plátkami slaniny a rozdelíme na ne tofu. Posypeme vňaťou a ihneď podávame.
Krémová syrová omáčka
Na 1 a 1/2 šálky:
1 šálka nastrúhaného vegánskeho syru
1 šálka nesladeného sójového mlieka
2 polievkové lyžice kukuričného škrobu
1 polievková lyžica maca prášku
1/4 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
1 strúčik cesnaku, nasekaný nadrobno
1/4 šálky rastlinného masla, roztopeného
soľ na dochutenie
V sklenenej nádobe zmiešame syr, sójové mlieko, kukuričný škrob, maca prášok, čierne korenie, cesnak a maslo. Ponorným mixérom všetko rozmixujeme dohladka.
Zmes dáme do mikrovlnky a 2 minúty zohrievame, potom ju premiešame vidličkou a ochutíme soľou. Ak nemáme mikrovlnku, môžme ju v za stáleho miešania 3 minúty povariť v hrnci na strednej teplote, kým nezhustne.