Maďarský guláš

madarsky gulasPre 4 osoby:

100 g sójového granulátu

zeleninový vývar

3 polievkové lyžice sójovej omáčky

1 čajová lyžička sladkej mletej papriky

1/2 čajovej lyžičky štipľavej mletej papriky

soľ, čerstvo mleté čierne korenie

500 g zemiakov

3 stredne veľké cibule

100 g šampiňónov

1 zelená a 1 červená paprika, zbavené semienok

3 polievkové lyžice slnečnicového oleja

4 polievkové lyžice paradajkového pretlaku

3 polievkové lyžice múky

50 ml červeného vína

500 ml zeleninového vývaru

400 g konzerva drvených paradajok

2 bobkové listy

trošku citrónovej šťavy

2 čajové lyžičky dijonskej horčice

1 čajová lyžička drvenej rasce

1 čajová lyžička sušenej majoránky

štipka hnedého cukru

1/2 zväzku petržlenovej vňate

200 g bieleho sójového jogurtu

Sóju zalejeme vriacim zeleninovým vývarom a v prikrytom hrnci ju necháme 10 minút pučať. Potom sóju precedíme a rukami z nej vytlačíme čím viac vody. Preložíme ju do misky a poriadne okoreníme sójovou omáčkou, mletou paprikou, soľou a čiernym korením.

Zemiaky a cibuľu ošúpeme, šampiňóny očistíme. Všetko aj s paprikami pokrájame na rovnako veľké kocky.V hrnci zohrejeme olej a podusíme na ňom cibuľu. Pridáme sóju s paprikou a šampiňónmi a opečieme dochrumkava a dohneda. Nakoniec pridáme zemiaky.

Do zmesi vmiešame paradajkový pretlak a orestujeme ho, potom ju poprášime múkou a necháme chvíľu povariť. Potom do hrnca vlejeme červené víno,a zeleninový vývar, pridáme paradajky a bobkové listy. Guláš ochutíme horčicou, rascou, majoránkou, cukrom, soľou a čiernym korením.

Guláš necháme variť 30 minút pri nízkej teplote. Medzitým nakrájame petržlenovú vňať a polovicu vmiešame do jogurtu spolu s citrónovou šťavou, soľou a čiernym korením.

Z gulášu vyberieme bobkové listy a pred podávaním do každého taniera pridáme trochu jogurtu.

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s