Citrónovo-makový koláč

lemon-poppy seed sconesNa 1 koláč:

4 šálky (500 g) múky

1/3 šálky (67 g) hnedého trstinového cukru

1 čajová lyžička prášku na pečenie

1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny

1/4 čajovej lyžičky soli

1 polievková lyžica maku

2/3 šálky sójového mlieka

2 čajové lyžičky citrónovej kôry

1/3 šálky čerstvej citrónovej šťavy

1 čajová lyžička vanilkového extraktu

1/4 šálky rastlinného citrónového alebo neochuteného jogurtu

1/2 šálky studeného rastlinného masla, nakrájaného na malé kúsky

Na polevu:

1/2 šálky práškového cukru, preosiateho

1 polievková lyžica čerstvej citrónovej šťavy

1/2 čajovej lyžičky citrónovej kôry

Rúru predhrejeme na 200°C. Formu na koláč s priemerom 23 cm jemne naolejujeme.

Vo veľkej miske zmiešame múku, cukor, prášok na pečenie, sódu bikarbónu, soľ a mak.

V malej miske zmiešame sójové mlieko, citrónovú kôru, citrónovú šťavu, vanilku a jogurt.

Maslo zapracujeme do múky tak, aby nám vzniklo drobivé cesto. Pomaly pridáme mokré prísady a zmiešame.

Cesto položíme na pomúčenú pracovnú plochu a jemne miesime, kým nám nevznikne mäkké cesto (cesto nepremiesime, mali by nám v ňom zostať malé kúsky masla). Cesto rovnomerne natlačíme do formy a ostrým nožom ho narežeme na 8 trojuholníkov.

Pečieme 30 až 40 minút do zlata, či je koláč hotový vyskúšame tak, že do stredu pichneme špáradlo, ktoré by malo byť po vytiahnutí suché.

Na polevu vyšľaháme všetky prísady dohladka.

Koláč vyberieme z rúry a necháme trochu vychladnúť. Pokvapkáme ho polevou a podávame.

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s