250 g červenej šošovice
1 stredne veľká cibuľa
2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
1 čajová lyžička dijonskej horčice
1 polievková lyžica karí korenia
1 čajová lyžička zeleninového vývaru v prášku
1 polievková lyžica ovsených vločiek
2 čajové lyžičky sójovej múky
1 polievková lyžica pšeničného lepku
4-6 polievkových lyžíc strúhanky
1 čajová lyžička prášku na pečenie
1 polievková lyžica sirupu z agáve
1 polievková lyžica sójovej omáčky
2-4 polievkové lyžice ovsenej smotany
repkový olej na vyprážanie
Deň vopred dáme šošovicu do misky, zalejeme ju 1 litrom vody a necháme aspoň 12 hodín namáčať.
Zmäknutú šošovicu scedíme, opláchneme a necháme odkvapkať. Cibuľu ošúpeme a pokrájame nadrobno. V mixéri zmixujeme cibuľu so šošovicou, paradajkovým pretlakom, horčicou, karí korením, zeleninovým vývarom, ovsenými vločkami, sójovou múkou, pšeničným lepkom, 4 lyžicami strúhanky, práškom na pečenie, sirupom z agáve, sójovou omáčkou a 2 lyžicami ovsenej smotany. Podľa potreby pridáme trochu strúhanky alebo smotany. Cesto prikryjeme a necháme 30 minút odpočívať.
Navlhčenými rukami vytvarujeme zo šošovicového cesta pevné guľky. Do veľkej panvice dáme asi 1 cm vrstvu oleja a zohrejeme ho do horúca. Guľky pražíme v oleji zo všetkých strán do zlatohneda, potom ich necháme odkvapkať na papierových utierkach.