Paradajková polievka s bielou fazuľou

paradajkova polievka s bielou fazulouPre 4 osoby:

1/2 viazaničky jarnej cibuľky

1 strúčik cesnaku

1-2 čili papričky, zbavené semienok, pozdĺžne rozkrojené

2 polievkové lyžice olivového oleja

3 polievkové lyžice paradajkového pretlaku

1/2 čajovej lyžičky garam masaly

1 polievková lyžica hnedého cukru

100 ml bieleho vína

2 konzervy lúpaných paradajok (po 400 g)

500 ml zeleninového vývaru

1 bobkový list

1 polievková lyžica sušeného oregána

soľ, čerstvo mleté čierne korenie

400 g konzerva bielej fazule v paradajkovej omáčke

rastlinná smotana

strek balzamikového octu

Jarnú cibuľku pokrájame na kolieska. Cesnak ošúpeme a pokrájame nadrobno. Čili papričky tiež pokrájame nadrobno.

Vo veľkom hrnci zohrejeme olivový olej a opražíme na ňom cibuľu a čili papričky. Potom pridáme cesnak a všetko spolu za stáleho miešania ešte chvíľočku popražíme. Do zmesi vmiešame paradajkový pretlak, rýchlo ho opražíme a poprášime garam masalou a cukrom. Cukor rýchlo skaramelizujeme. Základ zalejeme bielym vínom, potom pridáme paradajky, zeleninový vývar, bobkový list a oregáno. Ochutíme soľou a čiernym korením. V prikrytom hrnci necháme polievku variť pri strednej teplote 15 minút, pričom ju občas premiešame.

Bobkový list vyberieme a polievku ponorným mixérom rozmixujeme dohladka. Pridáme fazuľu a polievku necháme ešte raz zovrieť. Dochutíme ju troškou octu a dokoreníme podľa chuti.

Polievku rozdelíme do misiek, do každej pridáme trochu rastlinnej smotany a podávame.

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s