Zemiaková lasagna

chorizo and potato lasagna bakePre 4-6 osôb:

900 g zemiakov, nakrájaných na tenké plátky

Poleva:

1 šálka nesladeného sójového mlieka

1/4 šálky extra panenského olivového oleja

1 polievková lyžica kukuričného škrobu

1 polievková lyžica jemného octu

1 strúčik cesnaku, prepolený

1 čajová lyžička cibuľového prášku

1/2 čajovej lyžičky morskej soli

čerstvo mleté čierne korenie

Na omáčku:

2 čajové lyžičky extra panenského olivového oleja

3 polievkové lyžice šalotky, nasekanej nadrobno

2 strúčiky cesnaku, nasekané nadrobno

544 g rajčín, nakrájaných na malé kocky

1/2 šálky zelených olív plnených papričkami, narezaných nadrobno

1/4 šálky kapár, precedených

1 polievková lyžica rajčinového pyré

2 čajové lyžičky sušeného oregána

2 čajové lyžičky mletej papriky

čerstvo mleté čierne korenie

340 g sójového choriza (recept nižšie)

1/4 šálky červeného vína

Zemiaky dáme do veľkého hrnca a zalejeme ich vodou. Privedieme do varu. Znížime teplotu na strednú a varíme do mäkka, asi 15 minút. Potom zemiaky precedíme a odložíme nabok.

Na polevu: Všetky prísady zmiešame v miske a premiešame. Misku dáme do mikrovlnky a 2 minúty zohrievame. Necháme vychladnúť a zhustnúť. Pred použitím zmes premiešame vidličkou.

Na omáčku: V hrnci zohrejeme olej. Pridáme šalotku, cesnak a rajčiny. Opekáme 2 minúty.

Pridáme olivy, kapary, rajčinové pyré, oregáno, mletú papriku, čierne korenie a chorizo. Varíme 4 minúty.

Pridáme víno a varíme 10 minút odokryté. Lisom na zemiaky zmes trochu roztlačíme.

Rúru predhrejeme na 190°C.

Do cca. 23 cm-ovej zapekacej misky dáme za naberačku omáčky a rozotrieme ju po dne. Potom rozložíme vrstvu zemiakov. Zemiaky zalejeme omáčkou, potom dáme ďalšiu vrstvu zemiakov a takto pokračujeme, kým máme prísady. Nakoniec rovnomerne zalejeme polevou.

Pečieme 20 až 25 minút, alebo kým bude povrch zlatohnedý. Pred podávaním necháme 20 minút odstáť.

Sójové chorizo:

3 polievkové lyžice lahôdkového droždia

3/4 čajovej lyžičky jemnej morskej soli

1 a 1/2 čajovej lyžičky mletého kumínu

1/4 čajovej lyžičky kajenského korenia

3/4 čajovej lyžičky mletej papriky

1 polievková lyžica čili prášku

1 čajová lyžička cibuľového prášku

1 a 1/2 polievkovej lyžice jablkového octu

3 polievkové lyžice kečupu alebo rajčinového pyré

1 a 1/2 polievkovej lyžice extra panenského olivového oleja

3/4 šálky sójového granulátu

6 polievkových lyžíc vriacej vody

Všetky korenia, ocot, kečup a olej zmiešame v stredne veľkej miske. Vmiešame sóju. Zalejeme vriacou vodou a poriadne zamiešame. Zakryjeme plastovou fóliou a necháme 10 minút odstáť.

Pred použitím môžeme chorizo opiecť na panvici.

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s