Cesnaková polievka s harissa pastou

garlic soup and harissaPre 4 osoby:

4 stredne veľké šalotky, nasekané nadrobno

3 stonky zeleru, narezané nadrobno

40 g rastlinného masla

2 polievkové lyžice olivového oleja

25 stredne veľkých strúčikov cesnaku, nasekaných nadrobno

2 čajové lyžičky čerstvého zázvoru, narezaného nadrobno

1 čajová lyžička tymianu

200 ml bieleho vína

veľká štipka šafranu

4 bobkové listy

1 liter kvalitného zeleninového vývaru

1/2 čajovej lyžičky hrubej morskej soli

4 polievkové lyžice nahrubo nasekanej petržlenovej vňate

Harissa:

1 červená paprika

1/4 čajovej lyžičky koriandrových semienok

1/4 čajovej lyžičky kumínových semienok

1/4 čajovej lyžičky rasce

1/2 polievkovej lyžice olivového oleja

1 malá červená cibuľa, nasekaná nahrubo

3 strúčiky cesnaku, nasekané nahrubo

2 stredne štipľavé červené čili papričky, zbavené semienok a nasekané nahrubo

1/2 polievkovej lyžice paradajkového pretlaku

2 polievkové lyžice citrónovej šťavy

2/3 čajovej lyžičky hrubej morskej soli

Najskôr si urobíme harissu. Predhrejeme gril v rúre a papriku grilujeme 15-20 minút, alebo kým nesčernie. Preložíme ju do misky, zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Potom papriku ošúpeme a vyberieme z  nej semienka.

Panvicu zohrejeme na nízkej teplote a nasucho na nej opekáme semienka koriandru, kumínu a rasce 2 minúty. Vyberieme ich a v mažiari alebo mixéri ich rozdrvíme na prášok.

Do panvice dáme olivový olej, zohrejeme ho, potom pridáme cibuľu, cesnak a čili papričky a opekáme ich na strednej teplote 6-8 minút. Necháme ich trochu vychladnúť, potom ich preložíme do mixéru. Pridáme zvyšné prísady spolu s grilovanou červenou paprikou a rozdrvenými koreniami a rozmixujeme na pastu.

V hrnci zohrejeme maslo s olivovým olejom a asi 10 minút pomaly opekáme šalotku a zeler do mäkka a sklovita. Pridáme cesnak a opekáme ďalších 5 minút. Vmiešame zázvor a tymian. Vlejeme víno a necháme pár minút variť, potom pridáme šafran, bobkové listy, vývar a soľ. Varíme asi 10 minút.

Vyberieme bobkové listy a pridáme petržlenovú vňať. Ponorným mixérom polievku rozmixujeme, pričom ju nerozmixujeme úplne dohladka.

Polievku podávame s harissa pastou a podľa chuti s kopčekom neochuteného rastlinného jogurtu.

 

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s