Tempehitan burgre s avokádovými žemľami

tempehitan burgersNa 4 kusy:

227 g tempehu

1/4 šálky tahini

1/4 šálky mangového čatní

2 polievkové lyžice arašidového oleja

2 čajové lyžičky sušenej cibule

1 strúčik cesnaku, narezaný nadrobno

2 čajové lyžičky garam masaly

1 čajová lyžička mletého koriandru

1/2 čajovej lyžičky sušenej drvenej papriky

1/2 čajovej lyžičky jemnej morskej soli

1/2 šálky pšeničného lepku

1/4 šálky zeleninového vývaru

6 polievkových lyžíc múky (alebo podľa potreby)

rastlinný olej na praženie

Tempeh rozmrvíme na malé kúsky a dáme do veľkej misky. Vmiešame tahini, čatní, olej, cibuľu, cesnak, garam masalu, koriander, drvenú papriku a soľ.

Vmiešame pšeničný lepok. Pridáme vývar a vmiesime toľko múky, aby nám vznikla nie príliš lepkavá zmes. Zmes necháme 15 minút odstáť.

Zmes rozdelíme na 4 rovnaké časti a vytvarujeme fašírky. Rúru predhrejeme na 180°C. Fašírky v nej pečieme 15 minút, v polovici pečenia ich otočíme. Nakoniec ich ešte popražíme na panvici zlatohneda, asi 6 minút z každej strany.

Avokádové žemle

1/2 šálky roztlačeného avokáda

1 a 1/2 čajovej lyžičky aktívneho sušeného droždia

1 šálka vlažnej vody

3 polievkové lyžice sirupu z agáve

2 a 1/2 čajovej lyžičky štipľavej omáčky (nemusí byť)

2 strúčiky cesnaku, nasekané nadrobno

kôra z 1 citróna

1 čajová lyžička jemnej morskej soli

4 šálky múky

1/2 čajovej lyžičky oleja

V stredne veľkej miske zmiešame avokádo, droždie, vodu a agáve. Necháme pár minút odstáť, kým sa na povrchu neurobia bublinky. Pridáme štipľavú omáčku, cesnak a citrónovú kôru a zamiešame.

Vo veľkej miske zmiešame soľ a 3 šálky múky. Pridáme mokré prísady k suchým a vymiesime. V prípade potreby pridáme aj zvyšnú 1 šálku múky.

Cesto preložíme na jemne pomúčenú pracovnú plochu a miesime asi 8 až 10 minút, kým nám nevznikne hladké a elastické cesto – ak je príliš lepkavé, po troške pridávame múku.

Veľkú misku jemne vymažeme olejom, vložíme do nej cesto a obalíme ho v oleji. Misku zakryjeme plastickou fóliou a necháme 60 až 90 minút rásť.

Plech vyložíme papierom na pečenie. Cesto jemne pobúchame päsťou, aby z neho vyšiel vzduch. Rozdelíme ho na 6 rovnakých častí a vytvarujeme žemle. Žemle rozložíme na pripravený plech, zakryjeme plastickou fóliou a necháme rásť ďalších 45 minút.

Rúru predhrejeme na 190°C.

Zo žemlí odstránime fóliu a dáme ich piecť na 26 minút, alebo do zlatohneda.

 

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s