1 polievková lyžica olivového oleja
1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
750 g cvikly, ošúpanej a nakrájanej na 1 cm kocky
275 g zemiakov, nakrájaných na väčšie kúsky
2 litre horúceho zeleninového vývaru
šťava z 1 citróna
8 polievkových lyžíc rastlinnej kyslej smotany
50 g chipsov z miešanej koreňovej zeleniny
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
2 polievkové lyžice nasekanej pažítky
Olej zohrejeme vo veľkom hrnci, pridáme cibuľu a pražíme 5 minút. Pridáme cviklu a zemiaky a opekáme ďalších 5 minút.
Pridáme horúci vývar a citrónovú šťavu a privedieme do varu. Ochutíme soľou a čiernym korením, potom znížime teplotu a poloprikryté necháme variť 25 minút.
Polievku necháme trochu vychladnúť, potom ju ponorným mixérom rozmixujeme dohladka. Polievku znovu zohrejeme, ale už ju nenecháme zovrieť.
Polievku naberieme do misiek, do každej dáme po 1 lyžici smotany, ozdobíme chipsami a posypeme pažítkou.