Tofu fašírky s mangoldom

tofu and chard burgersNa 6 kusov:

225 g pevného tofu

4 polievkové lyžice olivového oleja

1 zväzok mangoldu alebo špenátu, nakrájaného na 2,5 cm kúsky

3 polievkové lyžice sójovej omáčky alebo tamari

2 čajové lyžičky sirupu z agáve

2 čajové lyžičky sezamového oleja

2 strúčiky cesnaku, nasekané nadrobno

1 čajová lyžička nastrúhaného čerstvého zázvoru

40 g strúhanky

sladká sezamová poleva (recept nižšie)

Rúru predhrejeme na 190°C.

Tofu osušíme a nakrájame na 1 cm plátky. Plátky rozložíme na čistú kuchynskú utierku alebo na niekoľko vrstiev papierových utierok a zakryjeme ďalšími utierkami. Navrch položíme kuchynskú dosku alebo tanier, zaťažíme (napr. konzervou fazule) a necháme asi 10 minút odstáť, aby z tofu vyšlo čím viac tekutiny. Potom tofu narežeme na 1 cm kocky.

V panvici na strednej teplote zohrejeme 1 polievkovú lyžicu oleja. Pridáme mangold a varíme kým nezvädne, asi 2 minúty, pričom ho často obraciame. Mangold preložíme na tanier. Keď trochu vychladne, zabalíme ho do čistej kuchynskej utierky a vyžmýkame z neho čím viac vody. Nasekáme ho nadrobno.

Panvicu utrieme a znovu dáme zohrievať na strednú teplotu. Pridáme 1 polievkovú lyžicu oleja, sójovú omáčku, sirup z agáve a sezamový olej a zamiešame. Pridáme tofu a varíme, občas pretrasieme, kým sa väčšina tekutiny nevsiakne, asi 12 minút.

Polovicu tofu rozmixujeme v mixéri. K zvyšnému tofu v panvici pridáme nasekaný mangold, cesnak a zázvor a varíme 2 minúty. Preložíme do misky a lisom na zemiaky roztlačíme. Vmiešame rozmixované tofu. Potom vmiešame strúhanku. Necháme 5 až 10 minút odstáť. Vytvarujeme 6 fašírok.

V panvici zohrejeme zvyšné 2 polievkové lyžice oleja na strednej teplote. Keď je olej horúci, vložíme doň fašírky a opekáme dohneda z oboch strán, celkovo 6 až 10 minút. Fašírky preložíme do vyhriatej rúry a pečieme 12 až 15 minút, kým nebudú pevné a prepečené.

Pred podávaním fašírky pokvapkáme sezamovou polevou.

Sladká sezamová poleva:

120 ml sójovej omáčky alebo tamari

1 polievková lyžica sezamového oleja

2 čajové lyžičky sirupu z agáve

1/2 čajovej lyžičky melasy

2 polievkové lyžice sezamových semienok

2 polievkové lyžice natenko narezanej jarnej cibuľky (biela aj zelená časť)

V malom hrnci zmiešame sójovú omáčku, sezamový olej, sirup z agáve a melasu a varíme na strednej teplote za častého miešania, kým sa trochu nezredukuje, asi 5 minút. Stiahneme z ohňa, vmiešame sezamové semienka a necháme pri izbovej teplote vychladnúť – vychladnutá omáčka trochu zhustne. Pred podávaním vmiešame jarnú cibuľku.

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s