Arménske šošovicové fašírky

armenian lentil burgersNa 4 kusy:

Šošovica:

225 g zelenej šošovice

1/2 cibule, rozrezanej na dve štvrtiny

2 celé klinčeky

1 čajová lyžička olivového oleja

2,5 cm kúsok čerstvého zázvoru, rozrezaného na dva kúsky

2 strúčiky cesnaku, sploštené a ošúpané

1 celá škorica

1 bobkový list

Fašírky:

4 polievkové lyžice plus 1 čajová lyžička olivového oleja

1 cibuľa, nasekaná nadrobno

1 a 3/4 čajovej lyžičky nového korenia

1/2 čajovej lyžičky mletej škorice

1/4 čajovej lyžičky mletého klinčeku

štipka kajenského korenia

3 strúčiky cesnaku, nasekané nadrobno

2 čajové lyžičky strúhaného čerstvého zázvoru

2 čajové lyžičky náhrady za vajcia (napr. NoEgg) rozmiešané v 4 polievkových lyžiciach vody

40 g strúhanky

15 g nahrubo nasekanej petržlenovej vňate

1/2 čajovej lyžičky soli

trochu čerstvej citrónovej šťavy

Šošovica: Šošovicu preberieme a poriadne opláchneme. Klinčeky zapichneme do cibule. V stredne veľkom hrnci zohrejeme na strednej teplote 1 čajovú lyžičku oleja. Pridáme cibuľu, kúsky zázvoru, cesnak, škoricu a bobkový list. Zamiešame, zakryjeme a varíme 1 minútu do voňava. Pridáme šošovicu a 475 ml vody a privedieme do varu. Znížime teplotu, zakryjeme a varíme 15 až 20 minút, kým bude šošovica mäkká. Vyberieme cibuľu, zázvor, cesnak, škoricu a bobkový list a vylejeme prebytočnú vodu.

Fašírky: Rúru predhrejeme na 190°C.

Na strednej teplote zohrejeme 2 polievkové lyžice oleja. Pridáme nasekanú cibuľu, nové korenie, mletú škoricu, mleté klinčeky a kajenské korenie. Varíme, za častého miešania, kým cibuľa nezačne karamelizovať, asi 12 minút. Znížime teplotu a pridáme najemno nasekaný cesnak a strúhaný zázvor. Varíme, kým nebude cibuľa úplne mäkká, asi ďalších 5 minút.

Odoberieme 115 g šošovice a odložíme nabok. Zvyšnú šošovicu dáme do mixéru spolu s cibuľovou zmesou a “vajíčkovou” zmesou a mixujeme, kým sa nespoja. Vzniknutú zmes preložíme do misky. Pridáme odloženú šošovicu, strúhanku, petržlenovú vňať, soľ a citrónovú šťavu. Dokoreníme podľa chuti. Zo zmesi vytvarujeme 4 fašírky.

V panvici zohrejeme na strednej teplote zvyšné 2 polievkové lyžice oleja. Keď je olej horúci, vložíme fašírky a opekáme z oboch strán dohneda, celkovo asi 6 až 10 minút. Fašírky preložíme do predhriatej rúry a pečieme 12 až 15 minút, kým nebudú pevné a prepečené. Výborne chutia s uhorkovo-jogurtovou omáčkou:

1/2 červenej cibule, nasekanej nadrobno

2 čajové lyžičky citrónovej šťavy

1/2 čajovej lyžičky soli

1 malá uhorka, nastrúhaná alebo narezaná nadrobno

250 ml nesladeného sójového jogurtu

15 g nasekanej petržlenovej vňate

1 strúčik cesnaku, nasekaný nadrobno

štipka kajenského korenia

V stredne veľkej miske zmiešame cibuľu, citrónovú šťavu a soľ a necháme pár minút postáť (kým nastrúhame alebo narežeme uhorku). Pridáme uhorku, jogurt, vňať, cesnak a kajenské korenie. Dochutíme a podávame.

cucumber-yogurt sauce

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s