Tradičná červená lasagna

traditional red lasagnaPre 6 osôb:

Na ricottu:

400 g pevného tofu, osušeného a zbaveného prebytočnej vody

1/4 šálky najemno pomletých kešu orechov

1/4 šálky lahôdkového droždia

3 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja

2 polievkové lyžice nadrobno nasekanej čerstvej  bazalky alebo 1 polievková lyžica sušenej

soľ a čierne korenie

Na omáčku:

784 g konzerva drvených paradajok so šťavou

227 g paradajkovej omáčky

170 g paradajkového pretlaku

1 polievková lyžica sušenej bazalky alebo 3 polievkové lyžice čerstvej

1 polievková lyžica hnedého trstinového cukru

1 polievková lyžica melasy

2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja

6 strúčikov cesnaku, nasekaných nadrobno

1 šálka nadrobno narezanej cibule

1 a 1/4 šálky sójového granulátu

12 plátkov cesta na lasagne (bez predvárania)

2 polievkové lyžice lahôdkového droždia

2 polievkové lyžice mletých kešu alebo vlašských orechov

Ricotta: Tofu rozmrvíme do misky. Pridáme všetky ostatné prísady a rukami zamiešame. Odložíme nabok.

Omáčka: Paradajky, paradajkovú omáčku, paradajkový pretlak, bazalku, cukor a melasu dáme do veľkého hrnca. Na strednej teplote privedieme k pomalému varu.

Medzitým v inom hrnci zohrejeme olivový olej a opekáme cibuľu a cesnak do voňava a sklovita, asi 10 minút. Opečenú cibuľu a cesnak pridáme do veľkého hrnca k paradajkovej zmesi. Hrniec zakryjeme a necháme pomaly variť 20 minút. Hrniec odokryjeme a varíme ďalších 10 minút. Vmiešame sójový granulát, zakryjeme a necháme odstáť 10 minút.

Rúru predhrejeme na 190°C.

V zapekacej miske (20-23 cm) rozotrieme na dno tenkú vrstvu omáčky, na ňu rozložíme 3 plátky cesta v jednej vrstve, na ne rozlejeme ďalšiu vrstvu omáčky a vrstvu ricotty. Takto urobíme 4 vrstvy cesta. Navrch dáme tenkú vrstvu omáčky a ricotty a posypeme ich lahôdkovým droždím a orechmi.

Pečieme, odokryté, asi 30 až 40 minút, alebo kým povrch nezačne hnednúť a cesto nebude mäkké.

Pred podávaním necháme odstáť aspoň 15 minút, aby sa nám lasagna pri krájaní nerozpadla.

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s