Vyprážané vegánske rezne

vegan fried steaksNa 6 rezňov:

Na rezne:

2 šálky pšeničného lepku

1 šálka celozrnnej pšeničnej múky

1 polievková lyžica cesnakového prášku

2 polievkové lyžice cibuľového prášku

1/2 čajovej lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia

1/4 šálky lahôdkového droždia

1 šálka zeleninového vývaru

1/4 šálky sójovej omáčky

1/4 šálky steakovej omáčky

2 polievkové lyžice oleja

1 polievková lyžica tekutého dymu

Na vývar:

6 šálok zeleninového vývaru

1/2 šálky sójovej omáčky

3 strúčiky cesnaku, prerezaných napoly

1 bobkový list

Na obalenie:

1 šálka neochuteného sójového mlieka

2 polievkové lyžice čerstvej citrónovej šťavy

1 šálka kukuričných lupienkov, rozmrvených na prach

1 šálka múky

1/4 čajovej lyžičky mletej papriky

1/2 čajovej lyžičky sušenej petržlenovej vňate

1/2 čajovej lyžičky cesnakového prášku

1/4 čajovej lyžičky soli

1/4 čajovej lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia

1/2 čajovej lyžičky cibuľového prášku

1/2 čajovej lyžičky horčicového prášku

olej na vyprážanie

Rezne: Vo veľkej miske zmiešame pšeničný lepok, celozrnnú pšeničnú múku, cesnakový prášok, cibuľový prášok, čierne korenie a lahôdkové droždie.

V inej miske zmiešame zeleninový vývar, sójovú omáčku, steakovú omáčku, olej a tekutý dym. Mokré prísady pridáme k suchým a miesime asi 10 minút. Necháme 20 minút odpočinúť.

Cesto rozdelíme na 7 rovnakých častí. Z každej časti vytvarujeme podlhovastú kotletu, asi 1,3 cm hrubú.

Vývar: Všetky prísady dáme do veľkého hrnca. Privedieme do varu. Znížime teplotu.

Všetky rezne opatrne vložíme do vývaru, zakryjeme a varíme 30 minút. Z času na čas rezne opatrne zamiešame, aby sa neprilepili na dno.

Rezne vyberieme z vývaru a odložíme nabok. Jeden rezeň si necháme do omáčky.

Obal: V plytkej miske zmiešame sójové mlieko a citrónovú šťavu – mlieko sa zrazí a bude vyzerať ako cmar. V inej plytkej miske zmiešame rozmrvené kukuričné lupienky, múku a korenia.

Vo veľkej panvici zohrejeme do horúca olej na vyprážanie.

Rezne obalíme najskôr v “cmarovej” zmesi a potom v múčnej zmesi. Opatrne ich vložíme do horúceho oleja a pražíme do zlatohneda a chrumkava.

Rezne osušíme na papierových utierkach od nadbytočného oleja. Podávame s bielou omáčkou.

Biela omáčka:

2 polievkové lyžice rastlinného masla

1/4 šálky múky

2 šálky zeleninového vývaru

1/4 šálky rastlinnej kyslej smotany

1/2 čajovej lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia

1 rezeň z receptu vyššie, nakrájaný nadrobno

Maslo rozpustíme v hrnci na strednej teplote.

Pridáme múku a miešame, kým nám nevznikne zápražka. Pomaly vmiešame zeleninový vývar a miešame, kým nám nevznikne hustá omáčka, asi 2 až 3 minúty.

Stiahneme z ohňa. Vmiešame kyslú smotanu, čierne korenie a kúsky rezňa. Miešame, kým nebude omáčka hustá, krémová a hladká.

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s