Šampiňónovo-fazuľový paprikáš s červeným jačmeňom

paprikasPre 4 osoby:

Paprikáš:

1 a 1/2 čajovej lyžičky olivového oleja

1 malá červená cibuľa, nakrájaná na tenké plátky

4 strúčiky cesnaku, nakrájané nadrobno

450 g hnedých šampiňónov, nakrájaných na plátky

čerstvo mleté čierne korenie

1/4 čajovej lyžičky soli

1/2 šálky suchého červeného vína

1/4 šálky zeleninového vývaru

2 čajové lyžičky mletej papriky

1 čajová lyžička sušeného tymianu

480 g konzerva fazule cannellini, precedená a prepláchnutá

Na strednej teplote zohrejeme v stredne veľkom hrnci olej a opekáme v ňom cibuľu asi 7 minút. Pridáme cesnak a opekáme asi 30 sekúnd. Pridáme hríby, korenie a soľ. Varíme za občasného miešania asi 5 minút, kým hríby nepustia vodu.

Pridáme víno, vývar, mletú papriku a tymian. Zvýšime teplotu a privedieme k varu. Necháme variť asi 3 minúty. Znížime teplotu a pridáme fazuľu. Necháme povariť asi 3 minúty.

Vidličkou časť fazulí roztlačíme, aby sa omáčka zahustila. Dosolíme a podávame.

Červený jačmeň:

1 čajová lyžička olivového oleja

2 strúčiky cesnaku, nasekané nadrobno

čerstvo mleté čierne korenie

1 bobkový list

1 šálka jačmeňu, prepláchnutého

2 a 1/2 šálky zeleninového vývaru

1/4 čajovej lyžičky soli

1 červená repa (asi 370 g), nastrúhaná

šťava z 1/2 citrónu

Na strednej teplote zohrejeme v hrnci olej a opekáme v ňom cesnak asi 30 sekúnd. Pridáme čierne korenie, bobkový list, jačmeň, vývar a soľ. Zakryjeme a privedieme do varu. Keď začne zmes vrieť, premiešame ju a teplotu znížime na nízku. Zakryjeme a za občasného miešania varíme asi 30 minút.

Pridáme nastrúhanú repu a varíme ďalších asi 30 minút, kým nebude jačmeň mäkký. Hrniec stiahneme z ohňa a vmiešame citrónovú šťavu a podľa chuti dosolíme. Zakryté necháme 10 minút odstáť. Vyberieme bobkový list a podávame.

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s