Baklažánovo-rajčinové karí burgre s celozrnnými žemľami

curried aubergine and tomato burgersNa 4 kusy:

1 baklažán (asi 350 g)

150 g cherry rajčín

90 g uvarenej hnedej ryže

1 malá červená cibuľa, narezaná nadrobno

3 strúčiky cesnaku, narezané nadrobno

2 polievkové lyžice nahrubo narezanej koriandrovej alebo petržlenovej vňate

1 čajová lyžička karí prášku

1 čajová lyžička garam masaly

1/2 čajovej lyžičky melasy

1/2 čajovej lyžičky soli

štipka kajenského korenia

1 stredne veľký zemiak, ošúpaný, naparený a roztlačený vidličkou

2 čajové lyžičky zemiakového škrobu

2 polievkové lyžice olivového oleja

Rúru predhrejeme na 230°C. Plech vyložíme papierom na pečenie.

Baklažán dopicháme vidličkou a spolu s rajčinami ho dáme na pripravený plech. Pečieme v predhriatej rúre, pričom rajčiny miešame a baklažán obraciame každých 5 minút. Asi po 20 minútach by mali byť rajčiny hotové – opatrne ich vyberieme a odložíme nabok. Baklažán vrátime do rúry a pečieme ďalších 25 až 35 minút, kým nespľasne a nebude úplne mäkký. Necháme ho trochu vychladnúť.

Teplotu v rúre znížime na 190°C.

Upečený baklažán ošúpeme a narežeme nadrobno. Upečené rajčiny narežeme nahrubo. V miske zmiešame baklažán a rajčiny s ryžou, cibuľou, cesnakom, vňaťou, karí práškom, garam masalou, melasou, soľou a kajenským korením. Vmiešame roztlačený zemiak a zemiakový škrob. Vzniknutú zmes rozdelíme na 4 časti.

V ohňovzdornej panvici zohrejeme na strednej teplote olej. Keď je horúci, vložíme doň baklažánovú zmes, pričom každú porciu vareškou trochu stlačíme, aby nám vznikla okrúhla fašírka. Opekáme z oboch strán dohneda, asi 6 až 10 minút dokopy. Panvicu preložíme do rúry a pečieme 15 minút, kým budú burgre pevné a prepečené. Podávame ich napr. v celozrnných žemliach a s karí rajčinovou oblohou, opečenou šalotkou a pod.

Celozrnné žemle

wholewheat burger bunsNa 10 kusov:

250 ml teplej vody (43-46°C)

3 polievkové lyžice teplého rastlinného mlieka

2 polievkové lyžice melasy

1 polievková lyžica hnedého cukru

2 a 1/4 čajovej lyžičky aktívneho sušeného droždia

1 čajová lyžička sušenej náhrady vajec (napr. NO EGG) zmiešaná s 2 polievkovými lyžicami vody

175-275 g chlebovej múky

150 g celozrnnej pšeničnej múky

2 čajové lyžičky soli

2 polievkové lyžice olivového oleja, plus trochu na vyolejovanie misky

2 polievkové lyžice sójového mlieka zmiešané s 1/2 čajovou lyžičkou kukuričnej múkyan

semienka na posypanie: makové, sezamové, ľanové, a pod.

V malej miske zmiešame teplú vodu, mlieko, melasu a cukor. Vmiešame droždie a necháme stáť asi 5 minút, kým droždie nezačne peniť.

Vo veľkej miske zmiešame 115 g chlebovej múky, celozrnnú múku a soľ. Pridáme zmes z druhej misky, olej a náhradu vajec. Drevenou vareškou zmes poriadne miešame, kým sa nevytvaruje do gule, v prípade potreby pridáme viac múky. Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú plochu a miesime, kým nebude hladké a elastické, asi 10 až 12 minút. Z cesta vytvarujeme guľu.

Približne 1 čajovú lyžičku oleja nalejeme do misky a cesto v ňom obalíme. Zakryjeme plastovou fóliou alebo utierkou a necháme v teple rásť 1 až 2 hodiny.

Cesto vyberieme a vytvarujeme z neho 10 žemličiek.

Žemličky rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie tak, aby bolo medzi nimi aspoň 10 cm miesta. Znovu ich zakryjeme fóliou alebo utierkou a necháme stáť na teplom mieste ďalšiu 1 až 2 hodiny, kým nezdvojnásobia objem.

Rúru predhrejeme na 200°C.

Žemle natrieme zmesou sójového mlieka a kukuričnej múky a posypeme semienkami. Pečieme 15 minút. Pred podávaním necháme úplne vychladnúť.

Rajčinová karí obloha:

curried tomato relishNa 4 porcie:

150 g cherry rajčín

3 polievkové lyžice najemno nasekanej koriandrovej alebo petržlenovej vňate

2 polievkové lyžice najemno nasekanej červenej cibule

trošku čerstvej limetkovej šťavy

1 čajová lyžička garam masaly

1/2 čajovej lyžičky mletého koriandru

soľ

Rúru predhrejeme na 230°C. Plech vyložíme papierom na pečenie.

Rajčiny dáme na pripravený plech a pečieme 20 minút, pričom každých 5 minút ich zamiešame. Necháme vychladnúť.

Rajčiny nahrubo narežeme a preložíme do misky. Pridáme vňať, cibuľu, limetkovú šťavu, garam masalu, mletý koriander a soľ. Dokoreníme podľa chuti.

aubergine burgers

 

 

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s