Bešamelový zemiakový koláč

scalloped potato pieNa 1 koláč:

245 g vegánskeho lístkového cesta

615 g zemiakov, nakrájaných na tenké plátky

2 čajové lyžičky jemnej morskej soli

1/2 šálky (80 g) karamelizovanej cibule

Na bešamelovú omáčku:

1 šálka nesladeného rastlinného mlieka

113 g rastlinného krémového syru

2 veľké strúčiky cesnaku

1 stredne veľká šalotka

1/2 čajovej lyžičky sušeného tymianu

1 čajová lyžička jemnej morskej soli

1/4 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia

1/4 čajovej lyžičky čerstvo strúhaného muškátového oriešku

1 polievková lyžica kukuričného škrobu

2 čajové  lyžičky čerstvej citrónovej šťavy

Zemiaky dáme do hrnca s vodou a soľou a varíme 10 minút. Precedíme.

Bešamel: Všetky prísady dáme do misky, ponorným mixérom rozmixujeme a dáme do mikrovlnky na 2 minúty. Poriadne premiešame a odložíme nabok.

Rúru predhrejeme na 190°C. Okrúhlu formu na pečenie s priemerom 23 cm zľahka vystriekame olejom v spreji.

Lístkové cesto rozvaľkáme na jemne pomúčenej pracovnej ploche na hrúbku 3 mm. Položíme ho do pripravenej formy a popicháme vidličkou.

Polovicu zemiakov rovnomerne rozložíme na cesto. Okoreníme štipkou čierneho korenia a zalejeme polovicou bešamelu. Obložíme karamelizovanou cibuľou. Na cibuľu rozložíme druhú vrstvu zemiakov a zalejeme zvyškom bešamelu.

Pečieme 45 minút do zlatohneda. Necháme chladnúť 20 minút, potom vyberieme z formy, nakrájame na plátky a podávame, napr. so šalátom z rukoly, žltej papriky a cherry paradajok.

Karamelizovaná cibuľa: V panvici s olivovým olejom opekáme 20 minút na strednej teplote 1/2 šálky nasekanej cibule so 1/4 čajovou lyžičkou jemnej morskej soli.

potato pie with salad

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s