Zelerová polievka a zelerovo-jablkový šalát s mandľami

celery root soupPre 4-6 osôb:

Zelerová polievka:

1 a 1/2 cibule, nakrájanej na tenké plátky

1 polievková lyžica olivového oleja

1 pór, opláchnutý a narezaný na tenké plátky

1 šálka feniklu, nakrájaného na tenké plátky

3 strúčiky cesnaku, nakrájané na tenké plátky

soľ a čierne korenie podľa chuti

1 veľký zemiak, nakrájaný na tenké plátky

1,3 kg zeleru (buľvy), ošúpaného a narezaného na kocky

4 šálky zeleninového vývaru

2 šálky mandľového mlieka, neochuteného a nesladeného

Zelerový šalát:

2 buľvy zeleru – 2 šálky nastrúhané a zvyšok nakrájaný na kocky

1 konzerva kokosového mlieka

1 zelené jablko, nastrúhané

soľ a čierne korenie podľa chuti

1/4 šálky mandlí

Polievka: Vo veľkom hrnci s hrubým dnom zohrejeme olej a opečieme v ňom cibuľu do sklovita. Pridáme pór, fenykel a cesnak a opekáme do mäkka. Ochutíme soľou a korením. Pridáme zemiak, zeler a zeleninový vývar. Varíme na strednej teplote 1 hodinu do mäkka. Pridáme mandľové mlieko a stiahneme z ohňa – necháme odstáť asi 10 minút. Zmes preložíme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Dokoreníme podľa chuti a podávame s krutónmi.

Zelerový šalát: Zeler nakrájaný na kocky dáme spolu s kokosovým mliekom do zatvárateľného mraziaceho vrecúška a pevne uzatvoríme. Vrecúško dáme do hrnca s variacou sa vodou (asi 65°C) a varíme zakryté na nízkej teplote 2 hodiny do mäkka, potom necháme trochu vychladnúť. Zelerovú zmes vyberieme z vrecka a v mixéri rozmixujeme do krémova, v prípade potreby pridáme trochu kokosového mlieka.

Nastrúhaný zeler a jablko blanšírujeme 1 minútu, precedíme a okamžite schladíme v ľadovej vode. Znovu precedíme. Zelerové pyré zmiešame s touto zmesou. Šalát osolíme a okoreníme. Mandle nahrubo nasekáme a vmiešame pred podávaním.

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s