Seitanové burgre s mangovou bbq omáčkou a praclíkovými žemľami

seitan burgers with mango bbq sauceNa 6 burgrov:

Na vývar:

1 polievková lyžica sezamového oleja

1 malá cibuľa, nasekaná nahrubo

6 šampiňónov, rozpolených

2,5 cm kúsok čerstvého zázvoru, nakrájaného na tenké plátky

4 strúčiky cesnaku, rozploštené a ošúpané

3 stonky čerstvej petržlenovej vňate

4 polievkové lyžice sójovej omáčky alebo tamari

Na seitan:

115 g pšeničného lepku

1 čajová lyžička mletého zázvoru

1 čajová lyžička cesnakového prášku

2 polievkové lyžice sójovej omáčky

1 čajová lyžička sezamového oleja

Na burgre:

1 polievková lyžica olivového oleja

250 ml mangovej BBQ omáčky (recept nižšie)

Vývar: V stredne veľkom hrnci zohrejeme na strednej teplote olej. Pridáme cibuľu, hríby, zázvor, cesnak a vňať a premiešame. Zakryjeme a varíme asi 2 minúty. Pridáme 1,5 litra vody a sójovú omáčku. Privedieme do varu a znížime teplotu. Čiastočne prikryjeme a necháme pomaly variť, kým si pripravíme seitan.

Seitan: V miske zmiešame pšeničný lepok, zázvor a cesnakový prášok. V inej miske zmiešame 150 ml vody, sójovú omáčku a sezamový olej. Mokré prísady pridáme k suchým a drevenou vareškou miešame, kým sa nespoja. Vznikne nám celkom pevná, gumová zmes. Zmes preložíme na pracovnú plochu a miesime 30 sekúnd. Necháme odpočívať 10 minút a potom znovu 30 sekúnd miesime. Nožom rozdelíme zmes na 4 časti. Jemne natiahneme rukami každý kus tak, aby mal formu ako rezeň.

Kúsky seitanu vložíme do hrnca s vývarom. Hrniec zakryjeme a necháme variť 1 hodinu, pričom seitan otáčame každých 15 minút. Seitan dosť narastie – v prípade potreby pridáme viac vody. Hrniec stiahneme z ohňa a seitan necháme vo vývare, kým si pripravíme mangovú bbq omáčku (recept nižšie).

Kúsky seitanu poriadne osušíme a vytlačíme z nich prebytočnú tekutinu. Narežeme ich na 2,5 cm kúsky. Vo veľkej panvici zohrejeme olivový olej na strednej teplote. Pridáme seitan a opekáme dohneda, 8 až 10 minút. Stiahneme z ohňa a pridáme mangovú omáčku, natriasaním všetko poriadne premiešame. Zmes naložíme na žemličky a podávame.

Mangová bbq omáčka

Na 475 ml:

250 ml kečupu

175 ml mangového čatní

135 ml jablčného octu

2 čajové lyžičky dijonskej horčice

1 čajová lyžička čili prášku

1 čajová lyžička tekutého dymu

1 čajová lyžička melasy

2 strúčiky cesnaku, nasekané najemno

1/4 čajovej lyžičky kajenského korenia

Všetky prísady zmiešame v stredne veľkom hrnci. Privedieme do varu, teplotu znížime na strednú a varíme, kým sa nám omáčka trochu zredukuje a zhustne, 30 až 40 minút.

Omáčku preložíme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Necháme vychladnúť a do použitia ju skladujeme v chladničke.

Praclíkové žemličky

Na 12 kusov:

175 ml teplého ryžového mlieka

175 ml teplej vody

2 a 1/4 čajovej lyžičky aktívneho sušeného droždia

3 polievkové lyžice olivového oleja, plus trochu na vymazanie misky

350 – 400 g bielej múky

1 čajová lyžička plus 1 polievková lyžica soli

4 polievkové lyžice sódy bikarbóny

hrubozrnná soľ na posypanie

Vo veľkej miske zmiešame teplé mlieko s vodou. Vmiešame droždie a necháme 5 minút postáť, kým sa neobjavia bublinky a pena. Pridáme olej, 350 g múky a 1 čajovú lyžičku soli.

Drevenou vareškou zmes miešame, kým sa poriadne nespojí, v prípade potreby pridáme viac múky, kým nám nevznikne guľa. Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú plochu a miesime dohladka, 10 až 12 minút, v prípade potreby opatrne pridávame múku. Z cesta vytvarujeme guľu.

Do misky nalejeme približne 1 čajovú lyžičku oleja a obalíme v ňom cesto. Zakryjeme plastovou fóliou alebo utierkou a necháme v teple postáť, kým nezdvojnásobí objem, 1 až 2 hodiny.

Cesto preložíme na pracovnú plochu a vytvarujeme z neho 12 žemličiek.

Žemličky rozostavíme na plech vyložený papierom na pečenie tak, aby bolo medzi nimi asi 7,5 cm miesta. Znovu zakryjeme fóliou alebo utierkou. Na teplom mieste znovu necháme postáť, kým nezdvojnásobia objem, 1 až 2 hodiny.

Rúru predhrejeme na 200°C. Medzitým vo veľkom hrnci privedieme do varu vodu. Opatrne pridáme sódu bikarbónu (začne peniť) a zvyšnú 1 polievkovú lyžicu soli.

Do vriacej vody postupne vložíme žemličky – 4 kusy na jedenkrát a varíme ich 1 minútu z každej strany.

Potom žemličky preložíme na plech vyložený papierom na pečenie, s asi 2,5 cm odstupom. Ostrým nožom na vrch každej žemličky nakreslíme “X” a posypeme hrubozrnnou soľou. Pečieme 15 až 20 minút, kým nebudú tmavo hnedé a necháme ich vychladnúť.

pretzel rolls

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s