Jablkový koláč s pekanovými orechmi

apple pie with pecan crustNa 8 porcií:

Na kôrku:

3/4 šálky (74 g) pekanových orechov

1 a 1/2 šálky (180 g) celozrnnej pšeničnej múky

1/4 šálky (55 g) hnedého cukru

štipka jemnej morskej soli

1/4 šálky (56 g) rastlinného masla

1/4 šálky (60 ml) rastlinného mlieka, plus viac podľa potreby

Na plnku:

4 veľké zelené jablká, zbavené semienok a jadier, nakrájané na malé kocky

2 polievkové lyžice (28 g) rastlinného masla

3 polievkové lyžice (45 ml) rastlinné mlieka alebo čerstvej citrónovej šťavy

1/2 šálky (110 g) hnedého cukru

2 čajové lyžičky mletej škorice

2 čajové lyžičky jablčného octu

štipka jemnej morskej soli

1 polievková lyžica kukuričného škrobu

Rúru predhrejeme na 190°C. Približne 23 cm zapekaciu misku vystriekame trochou oleja v spreji.

V kuchynskom robote zmiešame pekanové orechy, múku, hnedý cukor, soľ a maslo. Párkrát premixujeme a postupne prilievame mlieko, kým nám nevznikne cesto.

Cesto dáme do pripravenej zapekacej misky a popritláčame ho tak, aby nám pokrylo celé dno a boky a aby sme nemali v ceste žiadne trhliny (ak chceme, môžme si nechať za hrsť cesta na posypanie koláču).

Cesto zakryjeme papierom na pečenie a niečím zaťažíme (napr. suchými fazuľami). Pečieme 24 minút.

Medzitým si pripravíme plnku: v hrnci zmiešame jablká, maslo, 2 polievkové lyžice (30 ml) mlieka, hnedý cukor, škoricu, ocot a soľ. Privedieme do varu, znížime teplotu na strednú a varíme 14 minút, za častého miešania, kým nám nevznikne hustý sirup a jablká zmäknú.

V malej miske zmiešame zvyšnú 1 polievkovú lyžicu mlieka s kukuričným škrobom. Pridáme k jablkovej zmesi, poriadne zamiešame a varíme ďalšie 2 minúty.

Plnku preložíme na cesto. Pečieme 24 minút, alebo kým kraje cesta nebudú zlatohnedé. Pred podávaním necháme trochu vychladnúť.

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s