Grilované čierne tofu s kokosovo-tekvicovou ryžou

grilovane cierne tofu s ryzouPre 4 osoby:

Zmes korení na tofu:

2 a 1/2 čajovej lyžičky sladkej mletej papriky

2 čajové lyžičky sušeného oregána

1 čajová lyžička sušeného tymiánu

1 čajová lyžička hnedého cukru

1/4 čajovej lyžičky soli

1/4 čajovej lyžičky kajenského korenia

čerstvo mleté čierne korenie

3 strúčiky cesnaku, nasekané nadrobno

Ostatné prísady na tofu:

420 g tofu, rozrezané na 8 častí

2 čajové lyžičky olivového oleja

1 čajová lyžička sójovej omáčky

Všetko korenie zmiešame v plytkom tanieri.

Predhrejeme gril v rúre. Plech vystlaný papierom na pečenie postriekame olejom v spreji. Z tofu vytlačíme vodu a každý kúsok párkrát prepichneme vidličkou.

V malej miske zmiešame olivový olej so sójovou omáčkou. Do tejto zmesi namočíme tofu z oboch strán, potom ho obalíme v zmesi korení a popritláčame, aby sa naň korenie nalepilo. Plátky tofu rozložíme na plech v jednej vrstve. Vrchnú stranu postriekame trochou oleja v spreji.

Plech dáme do rúry, cca 15 cm od grilu a grilujeme asi 12 minút – v polovici pečenia tofu obrátime na druhú stranu.

Kokosovo-tekvicová ryža:

1 šálka basmati ryže

2 šálky vody

štipka soli

900 g muškátovej tekvice

2 čajové lyžičky sezamového oleja

1 šálka šalotky, narezanej na plátky

1 polievková lyžica nastrúhaného čerstvého zázvoru

3 strúčiky cesnaku, narezané nadrobno

1 čajová lyžička limetkovej kôry

1/4 čajovej lyžičky drvených štipľavých papričiek

1/4 čajovej lyžičky soli

3/4 šálky kokosového mlieka

1/4 až 1/2 šálky zeleninového vývaru

1 polievková lyžica čerstvej limetkovej šťavy

Rúru predhrejeme na 200°C.

Ryžu umyjeme pod prúdom studenej vody, zalejeme vodou, osolíme, zakryjeme a uvaríme podľa návodu na obale.

Tekvicu rozrežeme na štvrtiny, vyberieme semienka a šupkou nahor položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme asi 45 minút do mäkka, kým sa nebude dať tekvica prepichnúť vidličkou. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.

Na strednej teplote zohrejeme vo veľkej panvici olej a opečieme na ňom šalotku dozlatista, asi 7 minút. Pridáme cesnak, zázvor, limetkovú kôru, drvené papričky a soľ a opekáme ďalšie 2 minúty. Teplotu znížime na nízku.

Tekvicu ošúpeme a pridáme ju do panvice spolu s kokosovým mliekom. Vidličkou tekvicu roztlačíme tak, aby získala krémovú konzistenciu. Pridáme uvarenú ryžu a poriadne premiešame. Prilejeme 1/4 šálky zeleninového vývaru a znovu premiešame. Pridáme limetkovú šťavu, dosolíme podľa chuti a podávame.

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s