Pečený falafel s tahini omáčkou

falafel and tahini sauceNa 10 kusov:

Na omáčku:

1/4 šálky (64 g) tahini

šťava z 1 citrónu (asi 3 polievkové lyžice – 45 ml)

1/4 čajovej lyžičky jemnej morskej soli

1/4 čajovej lyžičky drvenej papriky

1 polievková lyžica kukuričného škrobu

1 strúčik cesnaku, nasekaný nadrobno

3/4 šálky (180 ml) nesladeného sójového mlieka

1/2 čajovej lyžičky mletého kumínu

Na falafel:

1 konzerva (425 g) cíceru, precedená a prepláchnutá

šťava z 1 malého citrónu (asi 3 polievkové lyžice – 45 ml)

2 strúčiky cesnaku, nasekané nadrobno

1 čajová lyžička cibuľových vločiek

1 čajová lyžička mletého kumínu

2 čajové lyžičky mletého koriandru

2 čajové lyžičky sušenej petržlenovej alebo koriandrovej vňate

1/4 čajovej lyžičky drvenej papriky

1/4 čajovej lyžičky jemnej morskej soli

6 polievkových lyžíc strúhanky

2 polievkové lyžice pšeničného lepku

1 polievková lyžica tahini

1 malá pečená červená paprika, narezaná nadrobno

rastlinný olej na pečenie

Omáčka:

V mixéri zmiešame všetky prísady a rozmixujeme. Rozmixovanú omáčku dáme do stredne veľkého hrnca a na strednej teplote za stáleho miešania zohrievame, kým trochu nezhustne, asi 3 minúty.

Falafel:

Rúru predhrejeme na 190°C.

Cícer dáme do kuchynského robota a párkrát zamixujeme tak, aby nám ani jedno zrnko nezostalo celé. Pridáme ostatné prísady a mixujeme, kým sa nespoja – cesto by malo držať spolu, ale nemalo by byť úplne hladké. Zo zmesi tvarujeme guľky – 2 kopcovité polievkové lyžice na jednu. Celkom by sme mali mať 10 guliek.

Guľky postriekame olejom v spreji a rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme 10 minút prikryté alobalom. Potom alobal odstránime a pečieme ďalších 10 minút, kým nebudú guľky zlatohnedé a pevné. Falafel môžeme podávať napríklad v pita chlebe s plátkami rajčín, uhorky a šalátom, poliate omáčkou.

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s