Baklažánová parmigiana

eggplant parmigianaPre 6 osôb:

Na baklažán:

2 veľké baklažány, nakrájané na 3 mm hrubé kolieska

3 polievkové lyžice (45 ml) olivového oleja

1/2 čajovej lyžičky jemnej morskej soli

Na omáčku marinara:

1 polievková lyžica (15 ml) olivového oleja

4 sušené paradajky naložené v oleji, narezané nadrobno

4 strúčiky cesnaku, nasekané nadrobno

2 čajové lyžičky sušenej cibule

2 čajové lyžičky sušeného oregána

2 čajové lyžičky sušenej bazalky

2 čajové lyžičky kapár, aj s nálevom

1/4 čajovej lyžičky paprikových vločiek

113 g rajčinového pyré

1 konzerva (425 g) drvených paradajok

1 šálka rajčinovej omáčky

1/2 šálky (50 g) sezamovo-mandľového parmezánu

1 dávka receptu na mozzarellu (recept nižšie)

Baklažán:

Rúru predhrejeme na 200°C. Plátky baklažánu rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Zľahka natrieme každý plátok z oboch strán olejom a osolíme.

Pečieme 20 minút. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.

Marinara:

V hrnci zmiešame olej, sušené paradajky, cesnak, cibuľu, oregáno, bazalku, kapary a paprikové vločky. Varíme na strednom ohni 2 minúty. Pridáme rajčinové pyré, drvené paradajky a rajčinovú omáčku. Pomaly privedieme do varu, znížime teplotu a odokryté varíme 15 minút.

Pripravíme si zapekaciu misku s rozmermi asi 23 x 33 cm. Na dno misky rozotrieme 1 šálku omáčky, na ňu rozložíme polovičku baklažánu a posypeme 1/4 šálkou parmezánu. Znovu prelejeme 1 šálkou omáčky, zakryjeme zvyšným baklažánom a posypeme zvyšnou 1/4 šálkou parmezánu. Zalejeme zvyšnou omáčkou a obložíme kúskami mozzarelly.

Pečieme 20 minút. Pred podávaním necháme 15 minút postáť.

Mozzarella:

Na 1 šálku:

3/4 šálky (180 ml) nesladeného sójového mlieka

1 polievková lyžica (15 ml) bieleho octu alebo čerstvej citrónovej šťavy

1/4 šálky (60 ml) rozpusteného kokosového oleja

kopcovitá 1/4 čajová lyžička jemnej morskej soli

1/4 čajovej lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia

1/4 čajovej lyžičky cesnakového prášku

kopcovitá 1/4 čajová lyžička cibuľového prášku

2 polievkové lyžice kukuričného škrobu

Všetky prísady zmiešame v sklenenej miske a ponorným mixérom rozmixujeme dohladka.

Misku dáme do mikrovlnnej rúry a zohrievame 2 minúty. Zmes by mala mať konzistenciu hustého jogurtu, ak je príliš tekutá, znovu ju dáme do mikrovlnky. Premiešame vidličkou.

Mozzarellu necháme vychladnúť a pred použitím ju dáme na pár hodín do chladničky, kým nespevnie.

mozzarella

 

Reklamy

2 responses

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s