Soba rezance v hríbovo-zázvorovom vývare

soba noodles in mushroom-ginger brothPre 4 osoby:

Na hríbovo-zázvorový vývar:

1 polievková lyžica neutrálneho oleja (repkový, arašidový alebo rastlinný)

230 g hríbov, narezaných na väčšie kusy

1/2 cibule, narezanej na kocky

1/2 šálky (120 ml) bieleho vína

5 sušených shiitake hríbov

3 cm kúsok zázvoru, narezaný na dlhé, tenké plátky

2 strúčiky cesnaku, roztlačené plochou stranou noža

4 a 1/2 šálky (1 l) vody

1/4 čajovej lyžičky soli

3 až 4 polievkové lyžice miso pasty

Na rezance:

230-280 g balenie soba rezancov

1/4 šálky (65 ml) Zázvorovo-cibuľkovej omáčky (recept nižšie)

nahrubo nasekané opečené, nesolené arašidy na ozdobu

Vo veľkom hrnci zohrejeme olej na strednej teplote. Pridáme čerstvé hríby a cibuľu a zamiešame, aby sa rovnomerne obalili v oleji. Zakryjeme a varíme, kým hríby nepustia šťavu, asi 5 minút. Vlejeme víno a vmiešame sušené hríby, zázvor, cesnak a vodu. Privedieme do varu, potom vmiešame soľ. Znížime teplotu a varíme asi 35 až 45 minút. Hotový vývar precedíme a vrátime do hrnca. Pár naberačiek vývaru dáme do malej misky a zmiešame s 3 polievkovými lyžicami miso pasty. Túto zmes vrátime do hrnca a zamiešame. Podľa chuti môžeme pridať ešte 1 lyžicu miso pasty. Hrniec zakryjeme a necháme variť na najmenšom ohni, kým ho nebudeme servírovať.

Medzitým si pripravíme soba rezance. Vo veľkom hrnci privedieme do varu vodu, pridáme rezance a uvaríme ich al dente, podľa návodu na obale. Precedíme ich a opláchneme pod prúdom studenej vody.

Uvarené rezance rozdelíme do 4 misiek. Prelejeme ich horúcim vývarom, každú porciu ozdobíme 1 polievkovou lyžicou zázvorovo-cibuľkovej omáčky a posypeme arašidmi. Podávame horúce.

Zázvorovo-cibuľková omáčka:

Na 3/4 šálky (180 ml):

1 zväzok jarnej cibuľky, biele aj zelené časti, narezané na tenké plátky

2 kopcovité polievkové lyžice čerstvo nastrúhaného zázvoru

1 malý strúčik cesnaku, nasekaný nadrobno

3 polievkové lyžice neutrálneho oleja

1 čajová lyžička sójovej omáčky

3/4 čajovej lyžičky octu

1/2 čajovej lyžičky soli

1/2 čajovej lyžičky sezamového oleja

Všetky prísady zmiešame v miske a pred podávaním necháme aspoň 1 hodinu odstáť.

 

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s