Vegánska sekaná s hríbovou omáčkou

sekanaPre 4 osoby:

227 g pevného tofu, pomrveného a v sitku osušeného od prebytočnej tekutiny

2 mrkvy, nastrúhané najemno

3 strúčiky cesnaku, nasekané nadrobno

1 polievková lyžica (7 g) cibuľových vločiek

2 čajové lyžičky sušenej bazalky

1/2 až 1 čajová lyžička sušeného tymianu, alebo podľa chuti

1 čajová lyžička sušeného oregána

1/2 čajovej lyžičky jemnej morskej soli

1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia, alebo podľa chuti

1/2 šálky (72 g) pšeničného lepku

1/4 šálky (25 g) sezamovo-mandľového parmezánu (recept nižšie)

1/2 šálky (120 ml) zeleninového vývaru

1 až 1 a 1/2 šálky (80 až 120 g) strúhanky

Rúru predhrejeme na 190°C. Pripravíme si formu na bochník (20×10 cm) a papier na pečenie.

Vo veľkej miske zmiešame tofu, mrkvu, cesnak, cibuľové vločky, bazalku, tymian, oregáno, soľ a korenie a rukami ich premiešame. Pridáme pšeničný lepok a parmezán a znovu rukami premiešame. Po pol šálke pridávame strúhanku a miesime, kým zmes bude držať pokope.

Zo zmesi vytvarujeme asi 18×8 cm bochník. Položíme ho na papier na pečenie a zabalíme ho doňho. Takto pripravenú zmes dáme do formy.

Pečieme 1 hodinu. Pred rozbalením necháme sekanú 30 minút postáť, potom ju rozbalíme, nakrájame na plátky a podávame s hríbovou omáčkou.

Sezamovo – mandľový parmezán

Na 3 šálky:

1 šálka (160 g) celých mandlí, opečených nasucho

3/4 šálky sezamových alebo konopných semienok

štipka jemnej morskej soli

2 strúčiky cesnaku, nasekané nadrobno

1 polievková lyžica (15 g) maca prášku

1/4 šálky (30 g) lahôdkového droždia

1/4 šálky (28 g) kokosovej múky

1 polievková lyžica (9 g) bielej miso pasty

Všetky prísady zmiešame v mixéri a mixujeme, kým zmes nepripomína parmezán.

hemp-almond parmesan

Hríbová omáčka:

Pre 4 osoby:

1/4 šálky (56 g) rastlinného masla

1 stredne veľká cibuľa, nasekaná nahrubo

227 g hnedých šampiňónov, narezaných na plátky

4 strúčiky cesnaku, narezané na tenké plátky

1 šálka zeleninového vývaru

2 polievkové lyžice (15 g) lahôdkového droždia

2 polievkové lyžice múky zmiešanej so 1/4 šálkou (60 ml) vody

1/2 šálky (120 g) rastlinnej kyslej smotany

soľ a čierne korenie na dochutenie

V panvici alebo v hrnci rozpustíme maslo na strednej teplote. Pridáme cibuľu, hríby a cesnak. Opekáme do sklovita a voňava, 5 až 7 minút.

Pridáme vývar a privedieme do varu. Vmiešame lahôdkové droždie. Pridáme múku rozmiešanú s vodou na zahustenie a chvíľu povaríme. Stiahneme z ohňa a vmiešame kyslú smotanu. Ochutíme soľou a korením a podávame.

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s