Írsky zemiakový hrniec so seitanom

irsky zemiakovy hrniec so seitanomPre 4 osoby:

2 čajové lyžičky olivového oleja

2 šálky seitanu, pokrájaného na tenké plátky

1 malá cibuľa, rozštvrtená a potom nakrájaná na tenké plátky

1/2 čajovej lyžičky soli

3 strúčiky cesnaku, prelisované

čerstvo mleté čierne korenie

1 čajová lyžička sušeného tymianu

2 bobkové listy

1 šálka svetlého piva

550 g lojovitých zemiakov, ošúpaných a pokrájaných na 2 cm kocky

240 g mrkvy, pokrájanej na 1 cm kocky

3 a 1/2 šálky zeleninového vývaru

1 polievková lyžica rajčinového pretlaku

3 polievkové lyžice polohrubej múky

110 g zelených fazuľových strukov, s odrezanými koncami a nakrájanými na 1 cm kúsky

2 polievkové lyžice čerstvej citrónovej šťavy

Vo veľkej panvici s hrubým dnom zohrejeme na strednej teplote 1 čajovú lyžičku oleja a asi 5 minút v nej opekáme seitan. Opečený seitan vyberieme a odložíme nabok.

V tej istej panvici opečieme na zvyšnej 1 čajovej lyžičke oleja cibuľu so štipkou soli, asi 4 až 7 minút. Pridáme cesnak, korenie, tymian a bobkové listy a opekáme asi minútu, kým nezačne cesnak voňať. Vlejeme pivo, pridáme zvyšok soli a zvýšime teplotu, aby sme priviedli tekutiny k varu a varíme 3 minúty.

Pridáme zemiaky a mrkvu spolu s 2 šálkami zeleninového vývaru. Zakryjeme a privedieme k varu. Keď začne vývar vrieť, pridáme fazuľové struky a znížime teplotu na nízku. Pomaly varíme asi 15 minút, kým sa nebudú dať zemiaky napichnúť na vidličku. Vmiešame rajčinový pretlak.

V miske zmiešame múku so zvyšným vývarom a vzniknutú zmes vmiešame do panvice. Poriadne premiešame a necháme asi minútu hustnúť. Seitan vrátime do panvice spolu s citrónovou šťavou a necháme hustnúť asi ďalších 5 minút. Dosolíme a dochutíme podľa potreby a podávame.

Seitan:

Vývar:

8 šálok zeleninového vývaru

1/4 šálky sójovej omáčky

Seitan:

1 šálka pšeničného lepku (polotovar na výrobu seitanu)  http://www.bioworld.sk/psenicny-lepok-500g

3 polievkové lyžice cícerovej múky

1/2 šálky zeleninového vývaru

1/4 šálky sójovej omáčky

1 polievková lyžica čerstvej citrónovej šťavy

2 čajové lyžičky olivového oleja

2 strúčiky cesnaku, prelisované

Vo veľkom hrnci privedieme do varu 8 šálok vývaru so 1/4 šálkou sójovej omáčky. Kým začne vývar vrieť, pripravíme si seitan.

Vo veľkej mise zmiešame lepok a cícerovú múku. V strede urobíme jamku a vlejeme do nej 1/2 šálky studeného vývaru, 1/4 šálky sójovej omáčky, citrónovú šťavu, olivový olej a cesnak. Drevenou vareškou miešame, kým sa suroviny nespoja. Rukami miesime asi 3 minúty, kým nám nevznikne pružné cesto. Cesto rozdelíme na 4 časti a rukami premiesime každú časť zvlášť, kým nebude trochu elastické. Necháme odpočinúť, kým vývar v hrnci nezačne vrieť.

Keď vývar začne vrieť, znížime teplotu na nízku. Kusy cesta vhodíme do hrnca a hrniec čiastočne zakryjeme. Pomaly varíme asi 45 minút, potom sporák vypneme a seitan necháme ešte 15 minút odstáť. Potom ho vyberieme z vývaru a dáme do sitka, kým trochu nevychladne.

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s