Tempehové burgre, žemle a kapustový šalát

tempeh burgersNa 6 kusov:

90 g divej ryže

1 polievková lyžica olivového oleja

1/2 cibule, nakrájanej na kocky

1 stonka zeleru, nakrájaná na kocky

1 mrkva, nakrájaná na kocky

1/2 červenej papriky, nakrájanej na kocky

2 strúčiky cesnaku, nasekané najemno

1 čajová lyžička sušenej petržlenovej vňate

1/2 čajovej lyžičky mletého kumínu

1/4 čajovej lyžičky cibuľového prášku

1/4 čajovej lyžičky cesnakového prášku

1 čajová lyžička soli

1/4 čajovej lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia

225 g balenie tempehu

2 čajové lyžičky čerstvej citrónovej šťavy

2 čajové lyžičky sójovej omáčky

2 čajové lyžičky jablčného octu

1 čajová lyžička tekutého dymu

1/2 čajovej lyžičky vegánskej worčestrovej omáčky

2 polievkové lyžice arame riasy, rehydrovanej podľa návodu na obale, precedenej a narezanej nadrobno

1 polievková lyžica lahôdkového droždia

50 g cícerovej múky

Ryžu a 300 ml vody dáme do malého hrnca a privedieme do varu. Znížime teplotu, zakryjeme a varíme 40 až 50 minút, kým sa voda úplne nevpije do ryže. Varíme ďalších 10 minút, aby sa nám ryža trochu rozvarila. Uvarenú ryžu preložíme na papier na pečenie a necháme úplne vychladnúť.

Rúru predhrejeme na 200°C. Plech vyložíme papierom na pečenie.

V stredne veľkom hrnci zohrejeme olej na strednej teplote. Pridáme cibuľu, zeler, mrkvu a červenú papriku a opekáme do mäkka, asi 6 až 8 minút. Pridáme cesnak, petržlenovú vňať, kumín, cibuľový prášok, cesnakový prášok, soľ a čierne korenie. Tempeh rozmrvíme a pridáme do hrnca. Na nízkej teplote opekáme 5 minút. Pridáme citrónovú šťavu, sójovú omáčku, ocot, tekutý dym a worčestrovú omáčku a drevenou vareškou oškrabeme pripálené kúsky z dna hrnca. Varíme, kým sa tekutina úplne nevsaje, asi 3 až 5 minút. Zmes preložíme do misky a necháme vychladnúť. Pridáme ryžu, arame a lahôdkové droždie a rukami zmiešame.

Polovicu zmesi rozmixujeme v mixéri dohladka. Vrátime do misky so zvyšnou zmesou a vmiešame cícerovú múku. Zmes by mala byť hustá a lepkavá. Rukami vytvarujeme 6 fašírok a dáme ich na pripravený plech na pečenie.

Pečieme 20 minút, v polovičke pečenia fašírky otočíme.

Základné burgrové žemle

Na 10 kusov:

250 ml teplého ryžového alebo iného rastlinného mlieka

120 ml teplej vody

2 a 1/4 čajovej lyžičky sušeného droždia

4 polievkové lyžice olivového oleja

2 čajové lyžičky sirupu z agáve

2 a 1/2 čajovej lyžičky soli

175 až 275 g bielej múky

115 g celozrnnej múky

50 g ovsenej múky

2 polievkové lyžice sójového mlieka zmiešané s 1/2 čajovou lyžičkou kukuričnej múky

mak, sezamové semienka, ľanové semienka a pod. na posypanie

V malej miske zmiešame teplé mlieko a vodu. Vmiešame droždie a necháme 5 minút postáť, kým droždie nezačne peniť. Vmiešame olej a sirup z agáve.

Vo veľkej miske zmiešame 115 g bielej múky, celozrnnú múku, ovsenú múku a soľ a pridáme zmes z droždia.

Drevenou vareškou miešame, kým sa nám cesto nespojí, v prípade potreby pridáme viac múky. Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú plochu a miesime asi 10 až 12 minút, kým nebude hladké a elastické, opatrne pridávame viac múky, ak treba. Do misky pridáme 1 čajovú lyžičku oleja a obalíme ním cesto. Zakryjeme potravinovou fóliou alebo kuchynskou utierkou a necháme 1 až 2 hodiny stáť na teplom mieste, kým cesto nezdvojnásobí objem.

Cesto vyberieme z misky a vytvarujeme z neho 10 žemličiek. Žemličky rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie tak, aby medzi nimi bolo asi 7 až 10 cm miesta. Znovu zakryjeme potravinovou fóliou alebo utierkou. Necháme stáť na teplom mieste ďalšiu 1 až 2 hodiny, kým nezdvojnásobia objem.

Rúru predhrejeme na 200°C.

Žemle natrieme zmesou sójového mlieka a kukuričnej múky a posypeme semienkami podľa výberu. Pečieme 15 až 18 minút. Pred podávaním necháme vychladnúť.

Šalát z červenej kapusty

Pre 4 osoby:

1/2 hlávky červenej kapusty

1 polievková lyžica ryžového octu

soľ

čerstvo mleté čierne korenie

2 polievkové lyžice sójovej omáčky

1 polievková lyžica sirupu z agáve

1 čajová lyžička sezamového oleja

1 polievková lyžica opečených sezamových semienok

jarná cibuľka narezaná na plátky

Kapustu rozrežeme napoly, vyrežeme hlúbik a nakrájame ju na tenké pásiky, asi 3 mm hrubé.

Kapustu vo veľkej miske zmiešame s octom a 1/2 čajovou lyžičkou soli a necháme 10 až 15 minút postáť. Z misky vylejeme vodu, čo nám vytiekla z kapusty. Zo zvyšných prísad urobíme dressing a kapustu ním polejeme a poriadne premiešame.

 

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s