Pečená tekvica a cvikla a Krémová polievka z pečenej tekvice

pecena tekvica a cviklaPre 3-4 osoby:

1 kg očistenej Hokkaido tekvice (narezanej na kocky)

1/2 kg cvikle

2 polievkové lyžice olivového oleja

morská soľ, čierne korenie

2 čajové lyžičky mletého kumínu

Rúru predhrejeme na 160°C. Cviklu ošúpeme a narežeme na kocky trochu menšie, ako tekvicové. Cviklu zmiešame s 1 lyžicou oleja, osolíme, okoreníme a pridáme 1/2 lyžičky kumínu. V druhej miske zmiešame tekvicu tiež s 1 lyžicou oleja, soľou, korením a 1/2 lyžičkou kumínu. Cviklu dáme do jednej zapekacej misky, tekvicu do druhej (nezmiešame ich, aby nám cvikla nezafarbila tekvicu). Misky zakryjeme a pečieme 30 minút. Zeleninu odokryjeme a pečieme ďalších asi 20 minút na 180°C. Podávame napr. s uvarenou quinoou.

Krémová polievka z pečenej tekvice s mandľovým mliekom

Pre 2 osoby:

2 veľké šálky pečenej tekvice (najlepšie Hokkaido)

1 šálka nesladeného mandľového mlieka

2 čajové lyžičky tamari

mletý kumín

muškátový oriešok

škorica

petržlenová vňať

na ozdobu: pražené mandle, sezam, ľan, a pod.

Tekvicu dáme do mixéru, pridáme trochu mandľového mlieka, tamari, kumín, škoricu, muškátový oriešok a petržlen. Rozmixujeme. Pridáme zvyšok mandľového mlieka.  Znovu rozmixujeme, v prípade potreby pridáme viac mlieka. Podávame ozdobené mandľami, ľanovými alebo sezamovými semienkami a podobne..

tekvicovy krem

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s