Základné zeleninové rizoto

basic vegetable risottoPre 3-4 osoby:

Na vývar:

1 čajová lyžička rastlinného masla

2 strúčiky cesnaku, sploštené

1 bobkový list

šupky a konce z mrkvy z receptu na rizoto

šupky a konce z paštrnáku z receptu na rizoto

1/4 cibule, nasekanej nahrubo (zvyšok použijeme na rizoto)

3 celé guľky čierneho korenia

1 stonka petržlenovej vňate

6 šálok vody (1,5 litra)

1/2 čajovej lyžičky hrubozrnnej soli

Na rizoto:

1 veľká mrkva

1 stredne veľký paštrnák

1 hlávka čakanky

3 polievkové lyžice rastlinného masla

3/4 cibule, nasekanej na kocky

1 šálka (220 g) guľatej ryže

1 šálka (240 ml) suchého bieleho vína

1/4 čajovej lyžičky soli

1/4 čajovej lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia

hľuzovkový olej na pokvapkanie

čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Čas varenia a prípravy: 1 hodina a 15 minút

Na vývar rozpustíme na strednej teplote v stredne veľkom hrnci maslo. Pridáme cesnak, bobkový list, šupky a konce z mrkvy a paštrnáku, cibuľu, čierne korenie a petržlen a opekáme do voňava, asi 1 minútu. Vlejeme vodu a pomaly privedieme do varu. Vmiešame soľ, potom znížime teplotu, čiastočne zakryjeme a necháme variť 25 až 30 minút. Zeleninu vyberieme a vývar udržiavame teplý na nízkej teplote, kým ho budeme potrebovať.

Kým sa varí vývar, začneme robiť rizoto. Mrkvu a paštrnák narežeme na 1 cm kocky. Čakanku pozdĺžne prerežeme napoly, vyrežeme hlúbik a potom ju narežeme na tenké pásiky.

V hlbokom hrnci na strednej teplote roztopíme 2 polievkové lyžice rastlinného masla. Pridáme cibuľu a opekáme ju do mäkka, asi 5 minút. Pridáme mrkvu a paštrnák a pokračujeme v opekaní, kým nebude cibuľa sklovitá, približne ďalších 8 až 10 minút. Teplotu trošičku zvýšime, pridáme ryžu a za stáleho miešania opekáme asi 2-3 minúty.

Vlejeme 3/4 šálky (180 ml) vína. Varíme, kým sa väčšina, ale nie všetka tekutina vsaje. Znížime teplotu a pridáme asi 1/2 šálky (120 ml) vývaru. Znovu varíme za stáleho miešania, kým sa väčšina tekutiny nevsaje. Pokračujeme v pravidelnom pridávaní vývaru, pričom všetko pomaly miešame. Po 15 minútach pridávania vývaru vmiešame čakanku, soľ a korenie spolu s ďalšou naberačkou vývaru. Pokračujeme v miešaní a pridávaní vývaru, kým nebude ryža mäkká, pričom asi po 25 minútach ju začneme ochutnávať.

Vmiešame zvyšnú 1/4 šálku vína a stiahneme z ohňa. Vmiešame trochu olivového oleja a zvyšnú 1 polievkovú lyžicu masla. Zakryjeme a necháme postáť 5 minút. Potom rizoto premiešame a ihneď podávame ozdobené petržlenovou vňaťou a pokvapkané hľuzovkovým olejom.

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s