Teplý šošovicovo-pšeničný šalát s baklažánom a cibuľou

sosovicovo-psenicny salatPre 3-4 osoby:

1 a 1/2 čajovej lyžičky soli

3/4 šálky pšenice

3/4 šálky zelenej šošovice

4 polievkové lyžice olivového oleja

2 čajové lyžičky červeného vínneho octu

1/4 čajovej lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia

1 čajová lyžička kumínu

1 žltá alebo biela cibuľa, nakrájaná na kolieska

3 strúčiky cesnaku, sploštené a nasekané nahrubo

1 baklažán, pozdĺžne rozštvrtený a nakrájaný na tenké plátky

4 šálky (170 g) mladého špenátu

1 uhorka, nakrájaná na kocky

čerstvá citrónová šťava

Vo veľkom hrnci na vysokej teplote privedieme do varu 2 litre vody. Pridáme 1 čajovú lyžičku soli a pšenicu. Teplotu znížime, hrniec zakryjeme a varíme 50 minút.

Pridáme šošovicu, znovu zakryjeme a varíme, kým bude šošovica mäkká, asi 30 až 40 minút.

Precedíme a šošovicu so pšenicou vrátime do hrnca. Vmiešame 1 polievkovú lyžicu olivového oleja, 1 čajovú lyžičku octu, zvyšnú 1/2 lyžičku soli a korenie a zakryjeme.

V menšom hrnci zohrejeme na strednej teplote 2 polievkové lyžice olivového oleja. Pridáme kumín a opekáme, kým nezačne voňať, asi 30 sekúnd. Pridáme cibuľu a za občasného miešania opekáme domäkka, asi 8 až 10 minút. Pridáme cesnak a opekáme za občasného miešania do voňava, asi 1 minútu. Cibuľu preložíme do hrnca so šošovicou a pšenicou a necháme zakryté.

V tom istom hrnci, v ktorom sme opekali cibuľu, zohrejeme 1 polievkovú lyžicu olivového oleja a teplotu znížime na strednú. Pridáme baklažán a opekáme za občasného miešania asi 4 až 6 minút. Pridáme zostávajúcu 1 čajovú lyžičku octu a 2 polievkové lyžice vody, pričom drevenou vareškou zoškrabeme z dna prichytené kúsky. Keď sa tekutina vyvarí, preložíme baklažánovú zmes do hrnca so šošovicou.

K teplej šošovici pridáme špenát a hrniec poriadne pretrasieme, nech sa suroviny zmiešajú a špenát trochu zvädne. Vmiešame uhorku a šalát rozdelíme na taniere. Pokvapkáme trochou citrónovej šťavy a ihneď podávame.

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s