Hríbový stroganoff s kvakou

mushroom stroganoff with turnipsPre 4 osoby:

Na hríbový vývar:

1 čajová lyžička neutrálneho oleja

3 strúčiky cesnaku, sploštené

1 šalotka, nahrubo nakrájaná

3 guličky celého čierneho korenia

1 klinček

1 polievková lyžica paradajkovej pasty

nožičky zo 450 g hríbov (z hríbov v recepte na stroganoff)

1 malá mrkva, nasekaná nahrubo

1 stonka zeleru,  nasekaná nahrubo

2 vetvičky petržlenovej vňate, alebo 1/2 čajovej lyžičky sušenej petržlenovej vňate

3 a 1/2 šálky (840 ml) vody

1/2 čajovej lyžičky soli

Na stroganoff:

2 polievkové lyžice rastlinného masla

1 polievková lyžica oleja (repkový, hroznový, arašidový alebo rastlinný)

1 cibuľa, prepolená a nakrájaná na tenké polmesiačiky

230 g hnedých šampiňónov, zbavených nožičiek a nakrájaných na plátky

230 g shiitake hríbov, zbavených nožičiek a nakrájaných na plátky

2 strúčiky cesnaku, nasekané nadrobno

1 polievková lyžica paradajkovej pasty

1 polievková lyžica mletej červenej papriky

3 polievkové lyžice múky

1 šálka (240 ml) červeného vína

hríbový vývar (recept vyššie)

230 g kvaky, nakrájanej na 1 cm kocky

1/2 šálky (120 ml) sójovej kyslej smotany

3 šálky uvarenej ryže alebo 450 g cestovín

najemno nasekaná petržlenová vňať na ozdobu

Najskôr si uvaríme vývar: – v malom hrnci zohrejeme olej na strednej teplote. Pridáme cesnak, šalotku, čierne korenie, klinček a paradajkovú pastu a opekáme do voňava, asi 1 minútu. Vmiešame nožičky z hríbov, mrkvu, zeler a petržlenovú vňať. Zakryjeme a varíme 5 minút. Vlejeme vodu, privedieme do varu a vmiešame soľ. Znížime teplotu a pomaly varíme 30 až 40 minút. Z vývaru vyberieme zeleninu.

Stroganoff: – vo veľkom hrnci zohrejeme 1 polievkovú lyžicu oleja a 1 polievkovú lyžicu masla na strednej teplote. Keď maslo prestane peniť, pridáme cibuľu a opekáme domäkka, asi 15 minút. Pridáme hríby a varíme, za pravidelného miešania, kým nepustia šťavu a tá sa vyvarí, asi 10 minút. Hríby a cibuľu vyberieme dierkovanou naberačkou a odložíme nabok.

Do hrnca dáme zvyšné maslo a na strednej teplote ho necháme roztopiť. Keď prestane peniť, pridáme cesnak, paradajkovú pastu a mletú papriku a opekáme do voňava, asi 30 sekúnd. Zmes poprášime múkou a varíme za stáleho miešania 2 až 3 minúty. Postupne pridáme víno a 2 šálky hríbového vývaru a za stáleho miešania privedieme do varu. Teplotu znížime a vmiešame odložené hríby a cibuľu spolu s kvakou. Varíme, odokryté, kým bude kvaka mäkká a omáčka zhustne, asi 25 minút. Ak je omáčka príliš riedka, odoberieme z nej jednu až dve naberačky do malej misky a vymiešame s 1 polievkovou lyžicou múky dohladka. Zmes vmiešame naspäť do stroganoffu a necháme variť ďalších 5 minút, kým nezhustne. Vmiešame kyslú smotanu.

Stroganoff podávame horúci s ryžou alebo cestovinami, ozdobený petržlenovou vňaťou.

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s