Čili z červenej fazule

red bean chilliPre 1-2 osoby:

2 polievkové lyžice olivového oleja

2 cibule, nasekané

3 strúčiky cesnaku, nasekané nadrobno

2 čajové lyžičky nastrúhaného čerstvého zázvoru

1 až 2 čili papričky, zbavené semienok a nasekané nadrobno

1 polievková lyžica mletého kumínu

1 polievková lyžica garam masaly

1 čajová lyžička  nesladeného kakaového prášku

1 šálka (240 ml) červeného vína

800 g konzerva celých rajčín

2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku

2 šálky (400 g) červenej fazule, namočenej cez noc

3 šálky (750 ml) vody

1 čajová lyžička soli

1/4 čajovej lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia

1 šálka nahrubo nasekanej čerstvej koriandrovej alebo petržlenovej vňate

Olej zohrejeme vo veľkom hrnci na strednej teplote. Pridáme cibuľu a opekáme domäkka, asi 6 až 8 minút. Pridáme cesnak, zázvor, čili papričky, kumín a garam masalu a kakao a  opekáme do voňava, asi 2 až 3 minúty.

Teplotu zvýšime, vlejeme víno a varíme, kým sa tekutina nevyvarí na polovicu, asi 3 minúty. Vmiešame paradajky spolu so šťavou z konzervy a varíme, kým nebude čili husté a paradajky mäkké, 10 až 15 minút.

Paradajky drevenou vareškou rozdrvíme o stenu hrnca, potom vmiešame fazuľu a vodu. Privedieme do varu, potom znížime teplotu, zakryjeme a varíme 1 hodinu. Vmiešame soľ a korenie, potom necháme ďalej variť, zakryté, pokým nebude fazuľa mäkká – minimálne 30 minút. Čili by nemalo byť príliš husté – v prípade potreby dolejeme horúcu vodu.

Vmiešame vňať a podávame horúce.

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s