Pražené rezance udon s miso, mangoldom a fazuľou a Baklažánové dengaku

smazene udon s misoPre 4 osoby:

450 g brokolice, rozdelenej na ružičky, stonky pokrájané na tenké plátky

240 g rezancov udon

1 čajová lyžička olivového oleja

6 strúčikov cesnaku, prelisovaných

1 zväzok mangoldu (asi 240 g), bez stoniek, nasekaný nahrubo

1 šálka jarnej cibuľky pokrájanej na tenké plátky, plus naviac na ozdobu

1/2 čajovej lyžičky soli

480 g konzerva čiernej fazule

1/3 šálky miso pasty

1/2 šálky horúcej vody

4 čajové lyžičky opražených sezamových semienok

štipľavá omáčka sriracha

Vo veľkom hrnci privedieme do varu osolenú vodu a uvaríme v nej rezance podľa návodu na obale.

Na strednej teplote predhrejeme veľkú panvicu alebo wok a asi 5 minút v nej opekáme brokolicu s trochou oleja a štipkou soli. Panvicu zakryjeme a za občasného miešania brokolicu opekáme, kým nebude miestami hnedá. Pridáme trochu vody a varíme prikryté ďalšiu minútu. Brokolicu vyberieme a odložíme nabok.

Do panvice dáme zohriať ešte trochu oleja a 1 minútu v nej opekáme cesnak. Pridáme mangold, jarnú cibuľku a soľ a opekáme asi 5 minút. Pridáme fazuľu a necháme zohriať.

Medzitým v malej miske zmiešame miso s asi 1/4 šálkou horúcej vody dohladka.

Do panvice so zeleninou pridáme precedené uvarené rezance spolu s miso zmesou a s brokolicou. Opekáme asi 2 minúty a dobre premiešame. Dosolíme podľa chuti. Rozdelíme do misiek a posypeme sezamovými semienkami a jarnou cibuľkou a pokvapkáme sriracha omáčkou. Podávame s baklažánovým dengaku.

Baklažánové dengaku:

1/4 šálky japonského ryžového vína mirin

2 čajové lyžičky sójovej omáčky

2 polievkové lyžice vody

5 čajových lyžičiek sirupu z agáve

1/4 šálky červenej miso pasty

900 g baklažánu, nakrájaného na asi 1 cm hrubé plátky

jarná cibuľka pokrájaná na plátky, na ozdobu

V hrnci zmiešame mirin, sójovú omáčku, vodu a agáve. Privedieme k varu a znížime teplotu. Pridáme miso pastu. Varíme na veľmi nízkom ohni za častého miešania, kým nebude zmes hladká.

Predhrejeme si gril a plech vyložíme papierom na pečenie. Plátky baklažánu rozložíme na plech v jednej vrstve a postriekame ich olejom v spreji. Plech umiestnime asi 15 cm od grilu a baklažány grilujeme asi 6 minút. Potom ich vyberieme z rúry a lyžicou nanesieme a rozotrieme miso pastu na jednotlivé plátky. Znovu dáme do rúry a grilujeme ďalšie 2 minúty. Ihneď podávame.

baklazan

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s