Lasagne s ricottou z pečeného karfiolu a špenátom

vegan lasagnePre 6 osôb:

Ricotta z pečeného karfiolu:

1 stredne veľká hlávka karfiolu (700 až 900 g), nasekaná na väčšie, asi 1 cm kúsky

2 čajové lyžičky olivového oleja

1/2 čajovej lyžičky soli

450 g extra tvrdého tofu

1/4 šálky lahôdkového droždia

2 polievkové lyžice čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy

čerstvo mleté čierne korenie

Červená omáčka:

800 g plechovka drvených rajčín s bazalkou

2 čajové lyžičky sušeného tymianu

3 strúčiky cesnaku, prelisované

1/2 čajovej lyžičky soli

Ostatné suroviny:

240 g lasagní

1 a 1/2 šálky nasekaného čerstvého špenátu

1 stredne veľká rajčina, nakrájaná na tenké plátky

Rúru predhrejeme na 205°C.

Plech na pečenie vyložíme papierom na pečenie a rozložíme naň karfiol, ktorý pokvapkáme olejom a osolíme 1/4 lyžičkou soli. Rukami premiešame tak, aby bol všetok karfiol obalený v oleji a soli. Karfiol pečieme 10 minút, potom ho premiešame a pečieme ďalších 15 až 20 minút, kým nebude mäkký a trochu hnedý.

Medzitým tofu rukami namrvíme do misky. Pridáme lahôdkové droždie, citrónovú šťavu, korenie a zvyšnú soľ. Vidličkou dobre premiešame.

Keď je karfiol hotový, presypeme ho do misky s tofu. Asi minútu všetko poriadne stláčame lisom na zemiaky. Zmes by mala byť hrudkovitá.

Pripravíme si omáčku – zmiešame všetky prísady a odložíme nabok.

Teplotu v rúre znížime na 175°C. Do štvorcovej 20 cm-ovej zapekacej nádoby nalejeme na dno tenkú vrstvu červenej omáčky. Na ňu rozložíme vrstvu lasagní. Potrieme tretinou karfiolovej ricotty. Na ňu rozložíme 3/4 šálky špenátových listov. Zalejeme šálkou omáčky.

Celý postup ešte raz zopakujeme a vytvoríme rovnakú vrstvu, začínajúc lasagnami. Vrchná vrstva bude trochu iná – vložíme lasagne, najprv na ne vylejeme omáčku a až potom nanesieme vrstvu ricotty. V tejto vrstve nebude žiadny špenát. Na vrch rozložíme plátky rajčín a trochu ich vtlačíme do tofu.

Pečieme 40 minút, pokým vrch nezozlatne. Pred podávaním necháme chvíľu postáť.

 

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s