Šošovicovo-baklažánové čili s kukuričným chlebom

sosovicovo baklazanove chilliPre 6 osôb:

1 polievková lyžica olivového oleja

1 malá cibuľa, nakrájaná na stredne veľké kocky

1 červená paprika, nakrájaná na stredne veľké kocky

3 strúčiky cesnaku, prelisované

1 polievková lyžica mierne štipľavého čili korenia

2 čajové lyžičky mletého rímskeho kmínu

2 čajové lyžičky mletého koriandru

2 čajové lyžičky sušeného oregána

1/2 čajovej lyžičky mletej škorice

3/4 čajovej lyžičky soli

2 polievkové lyžice nesladeného kakaového prášku

1 šálka sušenej zelenej šošovice, prepláchnutá

4 šálky zeleninového vývaru

450 g konzerva drvených rajčín

900 g baklažánu, nakrájaného na dvojcentimetrové kocky

2 čajové lyžičky sirupu z agáve alebo javorového sirupu

Na strednej teplote zohrejeme vo veľkom hrnci olej. Pridáme cibuľku a červenú papriku a opekáme 5 až 7 minút do sklovita. Pridáme cesnak a opekáme ďalšiu minútu. Vmiešame čili korenie, rímsky kmín, koriander, oregáno, škoricu a soľ. Pridáme 1/2 šálky zeleninového vývaru a kakaový prášok a asi minútu povaríme za stáleho miešania, kým sa kakao rozpustí.

Pridáme šošovicu, zvyšok zeleninového vývaru, drvené rajčiny a baklažán.

Zakryjeme, privedieme k varu, potom znížime teplotu na miernu a varíme asi 40 minút, kým nebudú šošovica a baklažán mäkké. Vmiešame agáve. Dosolíme a dochutíme podľa potreby.

Necháme asi 10 minút odstáť, aby sa chute premiešali. Podávame s kukuričným chlebom

Kukuričný chlieb s čerstvou kukuricou a jarnou cibuľkou

1 šálka nesladeného mandľového mlieka alebo iného rastlinného mlieka

1 čajová lyžička jablčného octu

1 šálka kukuričnej múky

1/2 šálky celozrnnej pšeničnej hladkej alebo polohrubej múky

1 čajová lyžička prášku do pečiva

1/4 čajovej lyžičky soli

2 polievkové lyžice repkového oleja

2 polievkové lyžice sirupu z agáve alebo javorového sirupu

1 šálka kukuričných zŕn z konzervy

1/2 šálky jarnej cibuľky, nadrobno nasekanej

Rúru predhrejeme na 175°C a zľahka vystriekame olejom 20 cm-ovú štvorcovú alebo obdĺžnikovú kovovú formu.

V odmerke poriadne zmiešame mandľové mlieko s octom a odložíme nabok.

Do veľkej mise zmiešame kukuričnú múku, pšeničnú múku, prášok do pečiva a soľ. V strede urobíme jamku a vlejeme do nej mandľové mlieko, agáve a olej.

Rýchlo vymiesime, nech sa suroviny spoja. Zapracujeme kukuricu a jarnú cibuľku.

Cesto nalejeme do pripravenej formy a pečieme 28 až 32 minút – do stredu zapichneme špajdľu, pokiaľ je po vytiahnutí suchá, je chlieb hotový. Rozkrájame ho na plátky a podávame teplý.

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s