Sladko-pikantné udon rezance

sweet and spicy udon noodlesPre 4 osoby:

230 g udon rezancov

3 polievkové lyžice neutrálneho oleja (repkový, hroznový, arašidový, rastlinný, atď.)

3 strúčiky cesnaku, nakrájané nadrobno

230 g brokolice, rozobratej na malé ružičky (asi 3 šálky)

1/4 šálky (60 ml) vody

1 čajová lyžička nastrúhaného čerstvého zázvoru

1/2 hlávky kelu, nakrájanej na tenké pásiky

1 mrkva, pozdĺžne nakrájaná natenko

1 červená paprika, nakrájaná na tenké pásiky

2 polievkové lyžice hoisin omáčky

1 polievková lyžica sójovej omáčky

2 čajové lyžičky čili pasty, ako napr. sambal oelek

1 polievková lyžica hnedého cukru

2 polievkové lyžice opečených sezamových semienok

Čas prípravy a tepelnej úpravy: 40 minút

Vo veľkom hrnci privedieme do varu vodu. Pridáme udon rezance a uvaríme ich al dente. Precedíme a opláchneme pod prúdom studenej vody.

Medzitým v hlbokej panvici alebo woku zohrejeme na strednej teplote 1 polievkovú lyžicu oleja. Pridáme tretinu cesnaku a brokolicu. Opekáme, kým cesnak nezačne chytať farbu, asi 1-2 minúty, potom vlejeme vodu. Varíme, kým bude brokolica mäkká a skoro všetka voda sa vyvarí, asi 3-5 minút. Brokolicu a cesnak preložíme do veľkej misky.

Panvicu utrieme papierovou utierkou a na strednej teplote v nej zohrejeme zvyšné 2 polievkové lyžice oleja. Pridáme zázvor a zvyšný cesnak a opekáme, kým nezačnú voňať, asi 1 minútu. Pridáme kel a varíme za stáleho miešania, kým nezačne vädnúť, asi 4-5 minút. Pridáme mrkvu a papriku a varíme, občas zatrasieme, kým nebude kel mäkký, ale mrkva a paprika by mali zostať trochu chrumkavé – asi 6 až 8 minút. Zeleninu preložíme do misky s brokolicou.

V malej miske zmiešame hoisin omáčku, sójovú omáčku, čili pastu a cukor. Zmes nalejeme do panvice a zohrievame na strednej teplote, pokým nezačne bublinkovať. Pridáme uvarené rezance a rýchlo zamiešame, aby sa obalili omáčkou. Potom pridáme zeleninu a trasením premiešame. Varíme, kým nie sú všetky rezance a zelenina pokryté omáčkou a všetko nezačne karamelizovať, asi 4-5 minút. Vmiešame sezamové semienka, môžme ozdobiť koriandrovou vňaťou a ihneď podávame.

Domáca hoisin omáčka: 

Zmiešame 4 polievkové lyžice sójovej omáčky, 2 polievkové lyžice arašidového masla, 1 polievková lyžica medu alebo melasy, 2 čajové lyžičky bieleho vínneho octu, 1/8 čajovej lyžičky sušeného mletého cesnaku, 2 čajové lyžičky sezamového oleja, 20 kvapiek štipľavej omáčky a 1/8 čajovej lyžičky čierneho korenia.

Reklamy

2 responses

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s