Karibské karí s fazuľou a plantainmi

karibske kariPre 4 osoby:

1 čajová lyžička olivového oleja

1/4 šálky šalotky, nasekanej nadrobno

1 červená paprika, zbavená semienok a pokrájaná na malé kocky

1/2 až 1 paprička habanero, zbavená semienok a pokrájaná nadrobno

3 strúčiky cesnaku, prelisované

2 čajové lyžičky čerstvého zázvoru, nastrúhaného

2 bobkové listy

1 badyán

2 čajové lyžičky karí korenia

štipka mletej škorice

tymian

1/2 čajovej lyžičky soli

3/4 šálky kokosového mlieka

3/4 šálky vody

450 g konzerva fazule čierne oko, prepláchnutá

1 čajová lyžička sirupu z agáve

šťava z 1/2 limetky

2 veľmi zrelé plantainy (banány na varenie), rozkrojené po dĺžke a potom na 2,5 cm kúsky (môžeme nahradiť batátmi)

varená hnedá ryža ako príloha

Čas prípravy a varenia: 30 minút

Na strednej teplote predhrejeme hrniec s hrubým dnom, pridáme olej a opečieme v ňom šalotku, papriku a papričku habanero asi 5 minút do mäkka. Pridáme cesnak, zázvor, bobkové listy a badyán a restujeme ďalšie 2 minúty. Pridáme trochu vody a karí korenie, škoricu a tymian. Miešame asi 30 sekúnd, nech sa karí korenie trochu opečie.

Pridáme soľ, kokosové mlieko, vodu a fazuľu. Zakryjeme a varíme asi 5 minút. Vmiešame agáve a šťavu z limetky. Dosolíme a dochutíme podľa chuti.

Hrniec stiahneme z ohňa a necháme 10 minút odstáť. Badyán a bobkové listy vyberieme.

Medzitým nad hrncom s vriacou vodou asi 5 minút naparíme plantainy. Hotové plantainy dáme do karí a podávame s ryžou a špargľou (recept nižšie).

Špargľový jerk

1 čajová lyžička olivového oleja

2 čajové lyžičky čerstvého zázvoru, nastrúhaného

4 strúčiky cesnaku, prelisované

1/4 čajovej lyžičky drvených sušených papričiek

1/4 čajovej lyžičky sušeného tymianu

450 g špargle, bez hrubých koncov

1/4 čajovej lyžičky soli

1/4 čajovej lyžičky nového korenia

štipka mletého muškátového oriešku

štipka mletej škorice

Čas prípravy a varenia: 15 minút

Na strednej až vysokej teplote predhrejeme veľkú panvicu s ťažkým dnom. Asi 30 sekúnd v nej opekáme zázvor a cesnak. Pridáme drvenú papriku a tymian a trochu vody. Necháme pár sekúnd speniť.

Pridáme špargľu, soľ a korenia. Všetko poriadne premiešame, v prípade potreby podlejeme trochou vody. Opekáme asi 10 minút, kým nebude špargľa mäkká. Ihneď podávame.

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s