Zapečené plnené kaleráby

zapecene plnene kalerabyPre 2 – 4 osoby:

4 veľké kaleráby

morská soľ

1 polievková lyžica sójovej omáčky tamari

1 šálka pohánky

1 veľká cibuľa

1 polievková lyžica sezamového alebo olivového oleja

1/2 čajovej lyžičky drvenej rasce

1/2 čajovej lyžičky kurkumy

1/2 čajovej lyžičky mletej červenej papriky

štipka čili korenia

zväzok petržlenovej vňate

4 strúčiky cesnaku

4 polievkové lyžice tahini (sezamová pasta)

2 čajové lyžičky miso pasty

Kaleráby ošúpeme a opatrne im odrežeme kúsoček zo spodnej strany tak, aby boli rovné a vedeli stabilne stáť v zapekacej miske. Horný diel tiež odrežeme a malou lyžičkou kaleráby vydlabeme tak, aby sme ich mohli plniť a strany boli tenšie ako 1 cm. Vydlabané vnútro kalerábov nakrájame na malé kúsky.

Vo veľkom hrnci necháme zovrieť 3 šálky vody s troškou soli, vložíme celé vydlabané kaleráby a varíme ich 10-15 minút. Vyberieme a dáme ich do zapekacej misky. Dve šálky vody z varenia si odložíme a pridáme do nej tamari.

Pohánku opláchneme pod prúdom vody. Cibuľu narežeme nadrobno a opečieme ju na sezamovom oleji s troškou soli. Do opraženej cibule pridáme pohánku a nadrobno narezané vnútro kalerábov a zalejeme odloženou vodou z varenia. Pridáme rascu, kurkumu, mletú papriku a čili. Hrniec prikryjeme a varíme na malom ohni, kým nebude pohánka mäkká a nevsaje všetku tekutinu. Na konci varenia pridáme nadrobno narezanú petržlenovú vňať a cesnak. Pohánkovou zmesou naplníme kaleráby a zvyšok plnky rozložíme do misky okolo kalerábov. Do misky nalejeme cca 1-2 šálky vody alebo zeleninového bujónu a dáme do rúry predhriatej na 180°C na 30-40 minút, kým sa nevyparí všetka voda.

Tahini rozmiešame s miso pastou a trochou vlažnej vody tak, aby nám vznikla omáčka s konzistenciou hustého jogurtu. Touto omáčkou prelejeme kaleráby a vrátime ich do rúry na ďalších 10 minút, nech sa preliv zapečie.

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s