Vegánske banh mi (vietnamské sendviče)

bahn miPre 4 osoby:

380 g pevného tofu

2 polievkové lyžice čili pasty, ako napr. sambal oelek

3 polievkové lyžice sójovej omáčky

1/4 šálky (60 g) hnedého cukru

2 strúčiky cesnaku, prelisované

2 čajové lyžičky nastrúhaného čerstvého zázvoru

1/4 šálky (60 ml) plus 2 čajové lyžičky ryžového octu

1 mrkva

1 biela reďkovka

1 čajová lyžička soli

1 polievková lyžica hnedého cukru

1/4 šálky (60 ml) vegánskej majonézy

1 čajová lyžička čili omáčky, ako napr. sriracha

4 bagety – chrumkavé, s veľmi mäkkým vnútrom, cca 25 cm dlhé

1 šálka (20 g) koriandrovej vňate

Čas prípravy a tepelnej úpravy: 1 hodina 30 minút

Tofu osušíme a pozdĺžne nakrájame na 4 kusy. Každý kus nakrájame na 3 tenké trojuholníky. Tofu položíme v jednej vrstve na papierové utierky, zakryjeme ďalšou vrstvou papierových utierok a zaťažíme niečím ťažkým, aby sme z neho dostali čím viac tekutiny. Takto zaťažené necháme postáť asi 20 až 30 minút.

Čili pastu, sójovú omáčku, 1/4 šálky hnedého cukru, cesnak a zázvor dáme do malej misky. Pridáme 2 čajové lyžičky ryžového octu a poriadne premiešame. Polovičku tejto zmesi dáme do zapekacej misky, veľkej asi 23×33 cm. Na zmes rozložíme tofu a potrieme druhou polovičkou zmesi. Necháme marinovať minimálne 20 minút až 2 hodiny.

Medzitým ošúpeme mrkvu a nakrájame ju na dlhé, veľmi tenké pásiky, ideálne hrubé ako zápalky. Takisto nakrájame aj bielu reďkovku. V malej miske zmiešame 1/4 šálky ryžového octu, soľ a 1 polievkovú lyžicu cukru. Zmesou zalejeme mrkvu a reďkovku a necháme postáť aspoň 20 minút až 1 hodinu.

Rúru predhrejeme na 200°C.

Tofu aj s marinádou dáme piecť na 30 až 40 minút, pričom ho opatrne každých 15 minút otočíme. Tofu by malo byť pevné a chrumkavé.

Majonézu zmiešame s čili omáčkou. Bagety pozdĺžne prerežeme na polovice a 5 minút pred dopečením dáme do rúry k tofu.

Rozrezané strany bagiet namažeme majonézovou zmesou, cca 1 polievková lyžica na bagetu. Na spodné časti bagiet dáme po 3 trojuholníky tofu, potom na ne rozdelíme mrkvu, reďkovku a koriander. Zakryjeme druhou polovicou bagiet a podávame teplé.

tofu

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s