Baklažán po sečuánsky

szechuan auberginePre 3-4 osoby:

2 malé baklažány

5 ml (1 čajová lyžička) soli

arašidový olej na vyprážanie

3-4 strúčiky cesnaku, narezané najemno

1 cm kúsok čerstvého zázvoru, narezaného najemno

4 jarné cibuľky, narezané na 2,5 cm dlhé kúsky (biele a zelené časti zvlášť)

15 ml (1 polievková lyžica) čínskeho ryžového vína alebo polosuchého sherry

15 ml (1 polievková lyžica) svetlej sójovej omáčky

5 ml (1 čajová lyžička) hnedého cukru

1,5 ml (1/4 čajovej lyžičky) mletého čierneho korenia

15 ml (1 polievková lyžica) čínskeho ryžového octu

sušené čili vločky

5 ml (1 čajová lyžička) sezamového oleja

Baklažány očistíme a narežeme na plátky asi 4 cm široké a 3 cm dlhé. Plátky baklažánu dáme do sitka a posypeme soľou. Necháme 30 minút potiť, potom opláchneme pod prúdom studenej vody. Osušíme kuchynskou utierkou.

Wok naplníme asi do tretiny olejom, zohrejeme do horúca a baklažán v ňom pražíme do zlatohneda. Baklažán poutierame papierovou utierkou. Väčšinu oleja vylejeme. Do woku dáme cesnak, zázvor a bielu časť jarných cibuliek.

Pražíme 30 sekúnd. Pridáme baklažán a premiešame, potom pridáme ryžové víno alebo sherry, sójovú omáčku, cukor, mleté korenie, ryžové víno a čili. Pražíme 1-2 minúty. Pokvapkáme sezamovým olejom a posypeme zelenou časťou cibuliek a ihneď podávame.

 

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s